Han var uselvisk og højsindet

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
14. jun 2014

På vej hjem fra Dansehallerne i går kom jeg forbi denne mindesten sat for at ære brygger, forretningsmand og kunstmæcen J.C. Jacobsen (1811-1887), som i anledning af Carlsbergs 100 års dag blev kaldt "den gode borger, videnskabens og fædrelandets uselviske og højsindede støtte".

Tænk om vi alle kunne ønske at være en sådan god borger, som arbejder ikke for eget, men for fælles fremskridt! Lad os da ihukomme professor Steen Hildebrandts nylige anbefaling om at afskaffe lederskab og i stedet indføre forvalterskab.

Lederskab efterlader nemlig den fejlagtige opfattelse, at lederen har ejerskab og kan råde frit. Det er ikke korrekt. Lederen er kun en forvalter, som i en afgrænset periode har ansvaret for et område eller en organisation (privat, offentlig, politisk). Lederskabet er kun til låns. Det, som lederen forvalter, repræsenterer en værdi, som går langt ud over den periode, som lederen råder over.

Lederen, der erkender denne mere ydmyge forvalterposition, bliver sit sande ansvar bevidst. Faktisk er dette forvalteransvar mere omfattende og mere krævende end det traditionelle lederansvar. Forvalteren har nemlig ansvar for noget, som rækker langt ud over forvalterens eget råderum i tid og sted.

Kort sagt: vi burde alle, små som store forvaltere, være uselviske og højsindede. 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk