Danmark er aktieverdensmester

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
02. jun 2014

Om blot 2 uger starter VM i fodbold i Brasilien. Danmark deltager ikke efter at have ”smidt” vm-deltagelsen med den meget ringe 0-4 indsats i Parken mod Armenien.  Hvis der derimod var et aktieverdensmesterskab, hvor det gjaldt om at opnå de bedste afkast, forholder sagen sig ganske anderledes. Efter 8 nye indeksrekorder alene i maj og med en 5 % fremgang indenfor måneden, er der i disciplinen ”aktieafkast” klart VM guld til Danmark.

Danske aktier op med 5 % i maj

Just som vi er gået ud af maj og ind i den første officielle sommermåned, er der god grund til at glæde sig. Ikke kun ved udsigten til sommervejr, men også efter at maj måned har budt på nye investeringsmæssige højdepunkter for de danske aktier. I alt steg de største danske aktier i det danske OMX C-20 (cap) indeks med ca. 5 %.

8 nye aktierekorder i maj

Udover en indeksstigning på 5 %, var der også en lang række ”underkomponenter”, som er værd at nævne for så vidt angår de største danske aktier. For en gangs skyld var Novo Nordisk ikke en af de toneangivende aktier. Novo Nordisk sluttede måneden sammen med Lundbeck og Chr. Hansen i afkastskammekrogen med negative afkast. Alligevel blev der i maj måned sat 8 nye indeksrekorder.

Gode regnskaber og opjusteringer

En af de meget væsentlige bidragerydere til de mange nye indeksrekorder har været de danske kvartalsregnskaber. Selv om der var enkelte mislyde, var der generelt flere positive end negative regnskabsmomenter. 5 selskaber valgte allerede nu at opjustere forventningerne til helåret og kun Jyske Bank og Tryg forblev lidt eller noget ”under det som investorerne ved selskaberne kan præstere”.

Vestas og Pandora mere end 10 doblet siden bunden

Meget er ændret de seneste år. Selv om Mærsk og GN Store Nord begge oplevede mere end 10 % afkast i maj, kommer de alligevel ikke helt i nærheden af de kursmæssige højdespringere, som endnu engang var Vestas og Pandora. I forhold til de bundniveauer, som for Pandoras vedkommende ligger næsten 3 år tilbage og for Vestas’ vedkommende blev nået i efteråret 2012, har der været tale om henholdsvis en 11/12 dobling fra bunden. Disse ekstreme stigninger har i høj grad været med til, at den gode stemning fastholdes i Aktiedanmark”.

17 % stigning år til dato

Andre toneangivende og større aktieindeks har generelt også givet gode afkast i år. Der har dog ikke været nogen over og ingen ved siden af det danske indeks, som år til dato har gjort de investorer, som har sat deres sparepenge i netop de danske aktier, lidt mere end 17 % rigere.

Hvor længe kan dansk enegang fortsætte?

Det er ikke kun den absolutte afkastudvikling i danske aktier, som gør indtryk, men også graden af ”solopræstationen”. Flere gange har der været forventet en opbremsning eller et indeksmæssigt tilløb til en korrektion. Hver gang er det dog blevet ved ”lige ved og næsten”. Udsigten til at 2014 bliver endnu et rekord indtjeningsår og ikke mindst, at investorerne reelt ikke har nogen alternativer til netop aktierne, idet renterne er meget lave, har dog forhindret en større korrektion. Der er fortsat udsigt til nye indeksrekorder, men stigningstakten vil som minimum aftage.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk