Lave renter spiser af potentialet i bankaktier
De lave renter fortsætter og mens analytikere og ECB selv grubler over om ”rentekanonen” bliver skudt af i forbindelse med næste møde i juni, fortsætter husejere med rentetilpasningslån med at glæde sig over udviklingen. Noget ganske andet er tilfældet for så vidt angår bankerne og bankaktionærerne. Nok er hensættelserne til tab fortsat generelt faldende. Samtidig lægger det fortsat nedadgående pres på renterne, pres på indtægterne og ”nettorente- og gebyrindtægterne”. Det hæmmer kurspotentialet i bankaktierne.
Lave renter fortsætter
Uagtet at den økonomiske udvikling er i fremgang, om end moderat, forbliver renterne meget lave, meget længe. Selv om det det nu ”officielt” er næsten 6 år siden finanskrisen næsten slog økonomierne omkuld, bliver eftervirkningerne ved med at sætte sine kraftige spor. Især i Europa går genopretningen (for) langsomt. Jobskabelsen er lav. Faldende enhedslønomkostninger presser inflationsforventningerne ned i et niveau, som centralbankerne finder ukomfortabelt. Renterne er lave, og det bliver de ved med at være i en rum tid.
Godt for låntagere, skidt for långivere og banktionærer
I bedste ”den enes død er den andens brød” stil, er de lave renter på samme tid en velsignelse for låntagerene, men samtidig en byrde for bankerne. Oveni en generel tendens til en svag låneefterspørgsel fra forbrugere og virksomheder og kundernes forsøg på at kanalisere så meget af deres lån som muligt til området med den laveste risikopræmie (realkredit), presser de lave og faldende renter bankernes toplinie: Nettorente- og gebyrindtægter.
De seneste år er de danske bankers aktiekurser steget og i en række henseender ganske meget. Det skyldes i meget stort omfang en kombination af:
- Et taknemmeligt udgangspunkt efter store kursfald.
- Faldende omkostninger.
- Faldende nedskrivninger på kunder.
Nedskrivningerne vil givetvis fortsætte med at falde ned mod det langsigtede gennemsnit på i nærheden af 0,4-0,5 % af udlån eller i en række henseender endnu lavere, hvilket er positivt for aktiekursudviklingen. Samtidig er der pres på indtægterne. Både på grund af lånetilbageholdenhed, men også på grund af det pres på nettorenteindtægterne, som fortsat lave og faldende renter giver.
Vinden skifter: Sjovere at være låntager end långiver
I efteråret 2013 droppede Danske Bank sin målsætning om en egenkapitalforrentning i 2015 på 12 % bl.a. som konsekvens af, at den var baseret på en dansk nationalbankrente på 2 %. Danske Bank skød en hvid pind efter den budgetforudsætning. De kommende måneder kan bankaktionærerne måske også skyde en hvid pind efter massive kursstigninger i bankaktierne. I hvert fald hvis renterne forbliver lave. En fortsat meget stærk omkostningsfokusering vil fortsætte og kampen om det udlån, som fortsat er på markedspladsen, fortsætter. Om det er nok til at give bankaktierne tilstrækkelig med rygvind, er dog tvivlsomt. Vinden vinder. For et par år siden blev det med pris- og gebyrstigninger for kunderne sjovere at være aktionær end netop kunde. Nu ser det ud til, i det mindste på kort sigt, at gå lidt den modsatte vej.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak