Billige diamanter til Jylland

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
14. maj 2014

Vi møder dem alle vegne. I min branche, i din branche og i naboens branche. De er ulidelige. De er ofte mellem 25- 40 år gamle. De er ”Besserwisserne”.

Hvem har ikke mødt kunder, klienter eller patienter, der giver udtryk for, at de har meget mere forstand på dit felt end dig selv? Folk som, uden skyggen af selvkritisk sans eller erfaring med emnet, belærer dig om det, der er dit speciale.

Efter 3 besøg havde en kunde besluttet sig for at købe et af mine mest populære diamantsmykker. Vi var nået til den afsluttende fase, hvor kunden blot skulle betale. I stedet siger han pludselig: ”Jeg mener, at markedsprisen for diamanter i denne størrelse og kvalitet ligger væsentligt lavere i øjeblikket”.

” Øhh nå”, udbrød jeg overrasket og knap så begavet.

”Hvad er nu det for noget ævl at slynge ud! Hvad ved du om markedspriserne”, tænkte jeg.

Heldigvis besindede jeg mig og nøjedes med at svare diplomatisk: ”Det er bestemt ikke min opfattelse, men jeg vil gerne dobbelttjekke det”.

Jeg ved godt, at det både kan være et udtryk for usikkerhed, behov for kontrol og et forhandlingstalent med stort udviklingspotentiale, når en kunde trækker dette kort. Men det er ikke godt nok.

Hvorfor siger du ikke bare, at det er over dit budget til formålet, eller at prisen overrasker dig og beder om uddybelse. Når din viden om diamanter er så beskeden, at du ikke engang kan kende forskel på en ægte og en uægte diamant, ville det bare være befriende, hvis du i stedet sagde: ”Kan jeg få en skarpere pris? Kan man få rabat ved at købe 2,  eller må jeg betale mindre, fordi jeg er fra Jylland ”.

Tag ikke fejl, jeg er bestemt altid klar til en faglig diskussion om diamanter, men det er lige præcis det, diskussionen aldrig bliver. Det bliver en omgang ignorant tågesnak om diamantkvaliteter og priser, hvor argumenterne er så mangelfulde, at det gør ondt helt ind i sjælen.

Bevares - der er da en kompleksitet omkring diamanter, i det de optræder i flere tusinde forskellige kvalitetskombinationer inden for samme størrelse.

Men der er ALTID en forklaring på prisen. Det kan godt være svært at gennemskue for folk, som ikke er i branchen, men netop derfor er der endnu større grund til at stille spørgsmål.

Heldigvis støder jeg ikke på ”Besserwisserene” så ofte, men alligevel ofte nok til, at jeg bemærker dem. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det kan være for læger, professionelle investorer, revisorer, advokater og andet godtfolk, som gennem mange års studier og erfaring har tilegnet sig en omfattende viden inden for et særlig område.

Det er aldrig klædeligt at udstille sin uvidenhed med fejlagtige og slatne argumenter, og da slet ikke for at opnå bedre priser – fortæl mig hellere at du er fra Jylland, så kan vi måske handle.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk