Babies and business

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
07. maj 2014

Debatten om børnefamiliers vilkår blusser jævnligt op, nu er de borgerlige på banen, med henvisninger til Produktivitetskommissionens anbefalinger, og ministeren for området, Manu Sareen, afkræves handling.

Dette er egentlig ikke mit område som blogger, men her kommer alligevel en kommentar om "babies and business": Familieforøgelse er en klassisk udfordring for iværksætteren, navnlig for enkeltmandsvirksomheden – og især når enkeltmandsvirksomheden drives af en kvinde.

Min søn er født i London, hvor min mand var ansat på britisk kontrakt med 14 dages barsel, uden løn. Min datter er født i København, hvor min mand er offentligt ansat og kunne få 14 ugers barsel, med løn. Jeg er selvstændig og måtte hver gang nøjes med cirka tre ugers fuldtidsbarsel. Derfor: baby + business  er helt klart en udfordring, for selvom fleksibiliteten er fænomenal, er presset frustrerende.

Som selvstændig og nybagt mor er mange ugers fuldtidsbarsel ikke en reel mulighed. Under nuværende rammevilkår skal man være 100% erhvervspassiv, hvis man som selvstændig vælger at gå på fuldtidsbarsel. Af samme grund valgte jeg deltidsbarsel. Det var langt fra optimalt, men jeg ville ikke lukke alle mine aktiviteter ned i månedsvis og herved udsætte mig selv for udfordringen med at løbe virksomheden igang igen efter endt barsel. Istedet fik jeg en temmelig beskeden deltidsbarselsydelse, sad med et få uger gammelt spædbarn og en håndfuld kunder, som jeg gerne ville levere til som aftalt; i en sådan situation bliver ens effektivitets- og prioriteringssans naturligt skærpet. Desuden ville jeg nødig miste henvendelser fra potentielle kunder og undlod derfor at gøre opmærksom på, at jeg skulle passe en lille baby såvel som en lille business. Det var mere hensigtsmæssigt at få tilbudt opgaver, som så eventuelt kunne afvises.

Begge mine forældre var selvstændige, men de var lønmodtagere, da de stiftede familie. Vil jeg ønske for mine børn at de bliver selvstændige? Ja, hvis de vil. Vil jeg ønske for mine børn, at de etablerer sig i Danmark, selvom det endnu ikke er lykkedes at skabe optimale rammevilkår for iværksættere? Ja, hvis de også, gerne ad flere omgange, har fået en professionel hverdag til at fungere i udlandet og på denne baggrund kan værdsætte og agere under danske forhold. I mellemtiden kan jeg gøre mit til at overdynge dem med kærlighed, sikre deres selvværd og stimulere deres interesser, så de udvikler passende individuelle evner og kan klare sig – også som voksne selvstændige.

Samtidig vil jeg håbe at der lyttes til kvindelige iværksættere, så rammevilkårene justeres til i højere grad at imødekomme selvstændige, der ønsker at stifte familie. Det ville være hensigtsmæssigt på mikroplan, for de enkelte familier, såvel som på makroplan, for samfundet.  

Et år gammel og med mor på kunstmesse i London 2007. 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk