Nets: Stol på os. Bitcoin: Stol på matematik

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
02. maj 2014

Ikke nok med, at Se og Hør kunne følge de kendtes færden via lækkede oplysninger fra Nets. Nej, nu er det kommet frem, at tilsyneladende samtlige 2.000 ansatte i Nets har adgang til alle transaktionsdata på alle med et Dankort eller internationale betalingskort, og en kilde hævder, at det bl.a. er blevet brugt af ansatte til at følge med i ekskæresters liv, at se hvor vennerne gik i byen når man ikke var med, og om kæresten alligevel havde købt cigaretter trods lovet rygestop.

Nets fortjener kritik

Det første, man har lyst til at gøre, er at kritisere ledelsen i Nets for ikke at have stoppet så voldsomme og talrige overgreb på folks privatliv og for på groveste vis at have svigtet den tillid, som pengeinstitutter på vegne af millioner af deres kunder har vist Nets ved at placere følsomme data hos dem. Hvis det er praktisk muligt, så burde der påbegyndes en undersøgelse af præcist hvilke personer, som Nets-ansatte har slået op uden for almindelig sagsbehandling, og Nets burde udbetale en erstatning til disse personer. Og ledelsen burde etablere nye procedurer for at undgå, det kan ske igen i fremtiden, og disse procedurer bør ses efter af en uvildig tredjepart.

… men kritik af Nets er overfladisk

Men faktisk er det ligegyldigt. Faktisk vil der altid være potentiale for misbrug, når mange følsomme oplysninger placeres i hænderne på få mennesker. Faktisk findes der ingen rigide procedurer og sikkerhedsforanstaltninger, der er omfattende nok til at dække ethvert tænkeligt og utænkeligt tilfælde af menneskelig inkompetence eller korruption. Faktisk var en skandale som denne dømt til at ske før eller siden.

Faktisk bør vi ikke gå og brokke os over Nets, men i stedet indse, at det er selve den centraliserede betalingsinfrastruktur, som bl.a. Nets servicerer, der gør denne slags misbrug muligt. Samtidig bør vi indse og glæde os over, at tænksomme og entreprenante mennesker har skabt et alternativ.

Matematik som alternativ til tillid

Alternativet er decentraliserede systemer som Bitcoin. I Bitcoin er en lang række af de funktioner, som Nets har mennesker ansat til at varetage, blevet overtaget af matematik, software og en krypteret decentral database. Resultatet er, at ingen personer i Bitcoin-systemet har direkte adgang til at se, hvor andre folk bruger deres penge.

Dermed ikke sagt, at Bitcoin er fuldstændig anonymt. Der er allerede eksempler på, at dansk politi har benyttet Bitcoins offentlige blockchain til at spore penge, der var sendt fra en kendt afsender til en kendt modtager. Men det væsentlige her er, at det krævede et samarbejde mellem politiet og både afsender og modtager. Der er altså ingen af parterne, der kunne foretage denne sporing på egen hånd, og dermed heller ingen enkeltperson, der kan misbruge systemet, som vi har set det hos Nets.

Sagt på en anden måde: Nets beder deres ansatte “DON’T BE EVIL”, når de får ansatte til at skrive under på, at de ikke vil misbruge data. I modsætning opererer Bitcoin med “CANNOT BE EVIL”, da det er umuligt for enkelte at misbruge andres følsomme oplysninger.

Tillid er godt, men kan misbruges. Nu har vi muligheden for at bruge et finansielt system, hvor tillid er forældet og erstattet af software med en matematisk sikker beskyttelse. Lad det være enden på den ene historie efter den anden med hackede kreditkortoplysninger og misbrug af ansatte. Lad os give forbrugeren kontrollen og privatlivet tilbage.

Af Lasse Olesen, Bitcoin Nordic

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk