Sell in May: Sejlivet aktiekalendermyte på trods af data
Selv om aktieafkastmotoren er begyndt at hakke lidt, kører den fortsat. Især i Danmark og de danske aktier. På vej til maj måned er det værd at overveje om du i det mindste for en stund skal lægge lidt aktierisiko på hylden. Maj er isoleret set afkastmæssigt bedre end sit dårlige rygte, men der er andre forhold som tilsammen kan gøre det til en god ide at skrue lidt ned for aktierisikoen på vej ind i aktiemaj.
Aktiemarkederne præget af mange ”tekniske” signaler
Der eksisterer mange ”tekniske” signaler på aktiemarkederne og lidt populistisk kan man sige, at investorer ofte har held med at påvise det som de forsøger at illustrere. Sommetider hjulpet på vej af af et selektivt deres datavalg. En af de udsagn som, som bliver citeret oftest på de finansielle markeder, er ideen om at forlade aktierne i maj for siden at vende tilbage senere på året. Det sker for at undgå, at være investeret i den periode af året, hvor markederne har en tendens til at levere de dårligste afkast sammenlagt kalendermæssigt.
”Sell in May”
Isoleret set er maj måned ikke nogen afkastgivtig måned. På den anden side springer det gennemsnitlige afkast heller ikke i øjnene som den tid på året, hvor det i gennemsnit betaler sig snarere at være ude end inde. Data tilbage fra 1950 for amerikanske aktier viser, at maj i gennemsnit ikke gør nogen forskel. Afkastet er nogenlunde gennemsnitligt 0. Når investorerne ifølge overleveringerne alligevel gyser ved måneden, kan det måske skyldes, at der ofte er store udsving i maj bag ved det gennemsnitlige 0-resultat. Store udsving giver af naturlige årsager investeringsnervøsitet og overskrifter.
Dårligste måned er september
Hvis man tror på historiske data, er september den værste måned at være investeret i aktiemarkedet. Den bedste er derimod december. Det bedste sammenhængende kvartal er oktober/december. Hvis man tager januar med, som også ofte er en god måned står oktober/januar i en 1/3 af tiden for noget over halvdelen af afkastet. Gennemsnitligt set. Vigtigere end at være ude af maj, er altså at være ude i september. Allervigtigst er det dog at være inde i slutningen og begyndelsen af året.
At være ude kan være dyrt
En ting er statistik om de bedste måneder. Noget andet er at investorerne ikke med sikkerhed kan vide, om det netop gentager sig i det enkelte år. Investorerne er et uforudsigeligt folkefærd, som ikke er nemme at tæmme. Vi ved med andre ord ikke på forhånd hvad det er for hændelser og begivenheder, som får investorstemningen til at vende.
2014 tegner ”normalt”
Relationen og den investeringsstrategi som er vigtigst er ikke at lægge sig kalenderfast på aktieafkastet. Invester langsigtet; hold fast i din investeringsstrategi og forbliv finansielt disciplineret. Skal du lære at fortiden og gentager historikken sig er det vigtigt at være ”inde” i markederne i slutningen og begyndelsen af året. I den mellemliggende periode er afkastet normalt mere sporadisk. Der gælder dog ingen regler uden undtagelser. 2014 tegner til at blive et i den henseende ”normalt” år med en god start; lidt nervøsitet; kursmæssigt sommertræthed; en svær september og en fornuftig afslutning på aktieåret.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak