Sell in May: Sejlivet aktiekalendermyte på trods af data

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
01. maj 2014

Selv om aktieafkastmotoren er begyndt at hakke lidt, kører den fortsat. Især i Danmark og de danske aktier. På vej til maj måned er det værd at overveje om du i det mindste for en stund skal lægge lidt aktierisiko på hylden. Maj er isoleret set afkastmæssigt bedre end sit dårlige rygte, men der er andre forhold som tilsammen kan gøre det til en god ide at skrue lidt ned for aktierisikoen på vej ind i aktiemaj.

Aktiemarkederne præget af mange ”tekniske” signaler

Der eksisterer mange ”tekniske” signaler på aktiemarkederne og lidt populistisk kan man sige, at investorer ofte har held med at påvise det som de forsøger at illustrere. Sommetider hjulpet på vej af af et selektivt deres datavalg. En af de udsagn som, som bliver citeret oftest på de finansielle markeder, er ideen om at forlade aktierne i maj for siden at vende tilbage senere på året. Det sker for at undgå, at være investeret i den periode af året, hvor markederne har en tendens til at levere de dårligste afkast sammenlagt kalendermæssigt.

”Sell in May”

Isoleret set er maj måned ikke nogen afkastgivtig måned. På den anden side springer det gennemsnitlige afkast heller ikke i øjnene som den tid på året, hvor det i gennemsnit betaler sig snarere at være ude end inde. Data tilbage fra 1950 for amerikanske aktier viser, at maj i gennemsnit ikke gør nogen forskel. Afkastet er nogenlunde gennemsnitligt 0. Når investorerne ifølge overleveringerne alligevel gyser ved måneden, kan det måske skyldes, at der ofte er store udsving i maj bag ved det gennemsnitlige 0-resultat. Store udsving giver af naturlige årsager investeringsnervøsitet og overskrifter.

Dårligste måned er september

Hvis man tror på historiske data, er september den værste måned at være investeret i aktiemarkedet. Den bedste er derimod december. Det bedste sammenhængende kvartal er oktober/december. Hvis man tager januar med, som også ofte er en god måned står oktober/januar i en 1/3 af tiden for noget over halvdelen af afkastet. Gennemsnitligt set. Vigtigere end at være ude af maj, er altså at være ude i september. Allervigtigst er det dog at være inde i slutningen og begyndelsen af året.

At være ude kan være dyrt

En ting er statistik om de bedste måneder. Noget andet er at investorerne ikke med sikkerhed kan vide, om det netop gentager sig i det enkelte år. Investorerne er et uforudsigeligt folkefærd, som ikke er nemme at tæmme. Vi ved med andre ord ikke på forhånd hvad det er for hændelser og begivenheder, som får investorstemningen til at vende.

2014 tegner ”normalt”

Relationen og den investeringsstrategi som er vigtigst er ikke at lægge sig kalenderfast på aktieafkastet. Invester langsigtet; hold fast i din investeringsstrategi og forbliv finansielt disciplineret. Skal du lære at fortiden og gentager historikken sig er det vigtigt at være ”inde” i markederne i slutningen og begyndelsen af året. I den mellemliggende periode er afkastet normalt mere sporadisk. Der gælder dog ingen regler uden undtagelser. 2014 tegner til at blive et i den henseende ”normalt” år med en god start; lidt nervøsitet; kursmæssigt sommertræthed; en svær september og en fornuftig afslutning på aktieåret.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk