Tidligere overvismand Christen Sørensen har ikke forstået Bitcoin

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
24. apr 2014
Kære Christen Sørensen
 
Jeg læste i dag et citat af dig i Kristeligt Dagblag om Bitcoin. Jeg vil gerne gøre dig opmærksom på, at din kritik rammer forbi. Det tyder desværre på, at du udtaler dig offentligt om et emne, du ikke har studeret særligt meget. 
 
Du er citeret for følgende:
 
"Vi ved, at bitcoin er blevet brugt til at hvidvaske penge rundt om i verden, og ingen ved, hvem der står bag bitcoin. Der kan sidde nogle og tjene styrtende på det her, og sådan noget bør Folkekirkens Nødhjælp ikke bidrage til."
 
Angående hvidvask:
Det er korrekt, at Bitcoin potentielt kan bruges til og er blevet brugt til ulovlige formål. Men det bliver danske kroner, euro og dollars som bekendt også brugt til. Så det faktum i sig selv er ikke interessant.
 
Det interessante er i hvor stort et omfang, at Bitcoin bliver brugt til ulovlige formål i forhold til gængs valuta. Der er mig bekendt ingen studier, der viser, at Bitcoin bliver brugt til ulovlige formål i højere grad end kroner, euro eller dollars. Hvis du kan henvise til sådan et studie, så vil jeg meget gerne se det.
 
Amerikanske Lightspeed Venture Partners har tværtimod estimeret, at blot 0,5% af Bitcoin-transaktioner anvendes til at handle stoffer. For at sætte det i perspektiv vurderer FN, at 1% af verdens samlede BNP er handel med illegale stoffer. Kilde. De to tal er næppe direkte sammenlignelige, men det tyder på, at brugen af Bitcoin til handel med ulovlige stoffer ikke er bemærkelsesværdig.
 
Angående "der kan sidde nogen og tjene styrtende på det her":
Bitcoin er et fuldstændigt åbent system. Der er ingen lukkede døre. Alt kan læses og studeres ned til mindste detalje, fordi Bitcoin er open source.
 
Hvis du ikke er bekendt med begrebet open source, så vil det sige, at programkoden til Bitcoin er frit tilgængeligt. Alle og enhver, der kan læse og forstå programkode, kan således se hvad der foregår. Derfor er det ikke vigtigt, hvem opfinderen af Bitcoin er, ligesom det ikke er vigtigt, hvem der er forfatteren til en kageopskrift, for du kan se på selve opskriften, at den ikke har giftige ingredienser.
 
Således er Bitcoin blevet kigget efter i sømmene af hundreder af verdens bedste programmører og sikkerhedseksperter, som har sagt god for Bitcoins sikkerhed, og at der ikke sidder nogen bagmænd og tjener hemmeligt på andre. Det ville svare til, at Nationalbanken og ECB fik lavet 100 uafhængige revideringer.
 
Jeg håber, ovenstående giver mening, og at debatten om Bitcoin fremover kan blive mere sagligt funderet. Hvis du har spørgsmål om Bitcoin er du velkommen til at vende tilbage.
 
Bedste hilsner
Lasse Olesen
 
PS: Yves Mersch fra ECB udtalte for nyligt, at Bitcoin ikke bør "ignoreres eller afvises".
Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk