Verdens største diamantcenter trues

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
24. apr 2014

Antwerpen – verdens navle inden for diamantindustrien - føler sig truet.

Balladen mellem Rusland og Ukraine skygger over diamanthandlernes ellers meget pollerede verden.

Som en reaktion på Ruslands pres mod Ukraine, har EU intensiveret sine planlagte økonomiske sanktioner imod landet, og det har bragt diamanthandlens centrum, Antwerpen, på gyngende grund. Sanktionerne mod Rusland kan komme til at gælde alt, lige fra noget så symbolsk som kaviar, til landets største eksportvarer som olie og naturgas, gødning og rå diamanter.

Den russiske mine, Alrosa,  der er verdens største diamantmine (målt i volume) rapporterede  desuden for nyligt, at deres indtægt på rådiamant-salget er steget med 24%  på et år til nu USD 1.5 milliarder. Selskabet solgte sidste år 12,7 millioner carat, hvoraf 2/3 var til industriformål og resten af smykkekvalitet.  Det gør Rusland til leverandør af hele 25% af Belgiens samlede diamantimport.

Som et lille kuriosum kan jeg oplyse, at Alrosa forarbejder 5,4 millioner ton jord om året, og at de kun finder 1.47 ct diamanter pr. ton jord. Og hold lige fast! Det svarer til, at de pr. 1 ton jord kun finder 0.30 gram diamant!

Selvom det stadig er tidligt at vurdere mulige konsekvenser er AWDC (Antwerp Diamond Center) meget bekymrede over de mulige konsekvenser af de truende sanktioner.

En talsmand fra AWDC mener, at sanktioner ville kunne skade Antwerpen så alvorligt, at Rusland vil blive tvunget til at finde andre diamantcentre i verden. – Og så kan jeg få meget langt til kontoret…

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk