Amerikansk regnskabssæson: Kurssmæk hvis regnskaber skuffer

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
07. apr 2014

Når Alcoa i denne uge skyder den amerikanske regnskabssæson i gang tirsdag den 8. april, er der generelt meget moderate forventninger til indtjeningsudviklingen. Hvis det går som det plejer, bliver de moderate forventninger overgået og lidt mere. Interessant bliver det at se om det faktum, at mere end 5 x så mange selskaber har meldt om negative snarere end positive afvigelser fra det forventede er mere end et advarselssignal. Forholdet mellem positive/negative er historisk højt, men er det reelt et faresignal?

Vil 1. kvartal byde på indtjeningsstandby?

Forventningerne til de amerikanske regnskaber er meget moderate. I hvert fald hvis man skal dømme efter de officielle forventninger, som forud for at de amerikanske regnskaber i denne uge begynder at rulle ind, viser en forventet indtjeningsfremgang på blot -1 %.

Første kvartal har været hård ved forventningerne. For 3 måneder siden var analytikerne mere optimistiske og regnede i gennemsnit med at selskaberne var i stand til at lægge 4,4 % oveni den indtjening, som blev præsteret i samme kvartal sidste år. Selv om der er grund til at holde et vågent øje med udviklingen og reducerede indtjeningsforventningerne, har det været et billede som er gået igen mange gange tidligere.

Rekordmange selskaber går til indtjeningsbekendelse

På samme måde som med de moderate indtjeningsforventninger, er det også hverdagskost, at selskaberne ender med at overgå forventningerne. Det kommer givetvis også til at ske denne gang. En af de ting som er værd at holde øje med er at en lang række selskaber allerede har meldt ud, at de ikke vil kunne indfri forventningerne. Faktisk har mere end 5 x flere selskaber på forhånd nedjusteret end opjusteret forventningerne i starten af regnskabsrapporteringen. Selv om det ofte er normen at selskaber med negative overraskelser vælger at gå tidligt til ”indtjeningsbekendelse”, er tallet historisk stort.

Dårlig cocktail

En  lav indtjeningsvækst , som givetvis ender med at blive overgået, er ikke i sig selv alarmerende. I kombination med et relativ  stort antal negative varsler  er sammen med en  prisfastsættelse , som ligger  noget over  det langsigtede gennemsnit, ikke nogen attraktiv investeringscocktail.

Indtjeningsskuffelse vil give kursfald

Vi nærmer os maj måned med det historisk dårlige aktiery som en måned som investorerne skal passe på. I gennemsnit hverken stiger eller falder aktierne dog i denne måned. Når ovenstående udsigter alligevel kan blive lidt af en prøvelse for investorerne, skyldes det således at der bag ved den normale gennemsnitlige 0-udvikling i maj, gemmer sig ”pænt” store udsving. Hvis indtjeningsudviklingen skuffer og de meget forsigtige forventninger jævnfør ovenstående lidt uheldige cocktail ikke bliver overgået og det endda en del, er risikoen for at aktierne afkastmæssigt kan blive sendt tidligt på sommerferie, eller det som er værre, store.

 

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk