Skal København have flere højtuddannede opvaskere?

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
07. apr 2014

Jeg blev godt og grundigt skuffet – og faktisk også en smule irriteret, da jeg hørte om regeringens seneste udspil for at tiltrække flere højtuddannede. Til København, forstås.

For der er faktisk flere dele af landet, som akut mangler veluddannet arbejdskraft. Men det overser regeringen med sit seneste udspil, hvor der oprettes et tværministerielt embedsmandsudvalg for at tiltrække flere højtuddannede for som det beskrives: at "øge udvikling og vækst i hovedstaden".

Tankerne om at få flere internationale talenter til Danmark har jeg som udgangspunkt rigtig stor sympati for. For her i Region Syddanmark arbejder vi nemlig stenhårdt på at tiltrække de højtuddannede og gerne fra udlandet. Vi mangler nemlig højtuddannede. Så vi kender til problemet.

Derfor er det ekstra skuffende, at man ikke inddrager hele landet i opgaven og har fokus på alle de områder, hvor der står ledige job parate, også til udlændinge.

Med til billedet hører også, at den københavnske virkelighed, når det gælder om job til højtuddannede udlændinge, åbenbart er lidt mere nuanceret – i hvert fald ifølge nylige indslag i TV-Avisen.

Her var fortællingen, at otte ud af 10 højtuddannede udenlandske tilflyttere i København aldrig har fået et job, der matcher deres uddannelse og erfaring. I stedet har de fundet arbejde som opvaskere i rengøringsselskaber, som medhjælpere i kiosker eller som tjenere.

Der er intet i vejen med at have et job som opvasker, og det er måske godt for København, der får flere sprogligt dygtige akademikere at vælge imellem, når der udbydes job som tjenere eller opvaskere. Men det er skidt for både tilflytterne og for indsatsen for at tiltrække flere internationale talenter til at skabe vækst og dynamik i små og store virksomheder.

Men det er med til at forstærke min undren over, at regeringen er klar til at gøre en ekstra indsats for København, men åbenbart overser resten af landet – og ikke er klar med et udvalg, der også skal hjælpe de mange virksomheder bl.a. i Region Syddanmark, som skriger på at ansætte højtuddannet og international arbejdskraft.

Vi yder faktisk et væsentligt bidrag til det samlede Danmark, her vest for Valby Bakke. Se bare til Esbjerg. Landets femte største by er et kraftcenter for olie- og gasindustrien og opførelsen af havvindmøller i Nordsøen, men der er store problemer med skaffe den rigtige højtuddannede arbejdskraft. Faktisk i så stort et omfang, at virksomhederne nu må melde, at mangel på medarbejdere koster ordrer.

En rundspørge i Berlingske har netop vist, at knap halvdelen af offshore-virksomhederne ser manglen på kvalificeret arbejdskraft som en væsentlig barriere for vækst, og det er især er manglen på ingeniører, der er årsagen til den triste udvikling. Et af problemerne er, at man i en årrække har forsømt at uddanne nok unge på området, og at uddannelserne er blevet alt for centraliserede i de største byer.

Derfor er der behov for generelle og hurtige tiltag. Ikke kun på uddannelsesområdet, men også således, at den højt uddannede udenlandske arbejdskraft hurtigere og bedre kan blive en del af arbejdsmarkedet. Vi skal have de højtuddannede ind i job, hvor deres kvalifikationer bliver brugt optimalt.

Vi har i regionen haft besøg af den radikale indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager, der fik kendskab til problemerne med at tiltrække højtuddannet arbejdskraft i flere af vore virksomheder, og samtidig blev præsenteret for de bureaukratiske forhindringer ved at ansætte udlændingene.

Der er udfordringer, vi selv kan løse, og det er vi i fuld gang med i Region Syddanmark, bl.a. gennem kommunale bosætningskoordinatorer, der skal hjælpe familierne med bureaukratiet og med at opbygge sociale netværk.

Men det er mit håb, at Vestager kan overbevise ministre, kolleger og embedsmænd om, at der blandt andet i Syddanmark er kvalificerede job parate til de talenter, der vælger at forlade deres hjemland og begynde en karriere og et nyt liv i Danmark. Og at den bureaukratiske vej kan blive ryddet.

Vi ser nemlig gerne, at de højtuddannede kommer til vores landsdel. Og vi klarer gerne selv opvasken. 

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk