Verdensrekord totalt mislykket

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
03. apr 2014

There is something rotten… og denne gang in the State of Geneva. Måske – måske ikke har jeg gennemskuet, hvad der foregår. Under alle omstændigheder undres jeg.

Sidste år i November blev der hos Sotheby’s Auctions skabt ny verdensrekord. Med et hammerslag svarende til USD 83 millioner opnåede de den allerhøjeste pris på en ædelsten nogensinde.

Der er nu heller ikke tale om en, hvilken som helst ædelsten. Denne, også kaldet, Pink Star, vejer knap 60 ct. og er fuldstændig flawless, dvs. uden uklarheder i stenen. Dens vægt, farve og renhed gør denne sten ganske usædvanlig.

Ifølge Sothesby’s havde Steinmetz Diamonds, som ejede diamanten, henvendt sig til dem med henblik på salg. Som noget lidt usædvanligt garanterede Sothesby’s, at stenen ville blive solgt til minimum USD 60 millioner,  og ellers ville de selv købe den. Vurderingen var dog noget højere, nemlig USD 72 millioner. 

Selve auktionen tog under 5 minutter, og der var 4, der bød mod hinanden. Slam!  Det blev diamantsliberen Isaac Wolf, der fik hammerslaget med sit bud på CHF 68 millioner (ca. USD 83 millioner).

Og nu er det, at det hele bliver lidt mærkeligt. Wolf agerede, efter eget udsagn, stråmand, men da slatterne skulle slippes, havde stråmanden ingen penge og bagmændene var forduftede.

Herefter havnede stenen i Sotheby’s hænder til USD 60 millioner. 

Det, jeg undres over, er:

1) Der er en usædvanlig høj ”reserve” mellem den garanterede pris på de USD 60 mill. og de USD 83 mill. Man kan da foranlediges til at tro, at der kan være en pris der imellem, som en ny køber vil være interesseret i.

2) Hvorfor forsøger man ikke at sælge til de 3 andre interesserede? Dette spørgsmål ønsker talsmand for Sotheby’s, Darrel Rocha, ikke at besvare.

Man kunne også forestille sig, at auktionshuset gerne ville af med den, da de er et auktionshus og ikke en ædelstensforhandler.

Konspirationsteorierne svirrer i mit hoved. Og jeg kan ikke lige nu vide, hvad der præcis er foregået, men som med alting andet, dukker det op til overfladen på et tidspunkt. Indtil da kan Sotheby’s glæde sig over at have gjort en usædvanlig god handel, og mon ikke diamanten, i al stilhed, bliver solgt videre med en pæn fortjeneste til Sotheby's.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk