Høje investeringsafkast er kun for jomfruer

Undersøgelser viser, at man med en investeringsportefølje bestående af aktive investeringsforeninger har meget lille chance for at få et afkast på sine investeringer, der ligger over sammenligningsindekset. Faktisk er sandsynligheden for at få ekstraafkast helt ned til få procent - se en analyse her.

En indeksfond med lave omkostninger kan "slå markedet"

ETF'er (børshandlede fonde) afspejler afkastet på deres sammenligningsindeks fremfor at forsøge at skabe et ekstra afkast som dyre aktive fonde. Derfor giver de som udgangspunkt et afkast, der er lige under deres sammenligningsindeks på grund af de minimale administrationsomkostninger fondene har. Men flere ETF'er udlåner deres aktier og skaber på den måde en indtjening.

Morningstar har for nylig vist i en analyse, at Vanguards ETF med små selskaber har skabt et højere afkast end sit sammenligningsindeks, siden den startede. En af Vanguards andre store fonde koster blot 0,05 procent af den investerede formue og ligger historisk set kun omkring 0,03 procent efter sit sammenligningsindeks.

Tid er penge

Hvis man som investor gerne vil have

- spænding
- forære sin bank eller formueforvalter en masse penge
- deltage i et investeringsspil, hvor chancen for at vinde er meget lille

så er de dyre investeringsforeninger og private banking aftaler og en masse handler med enkelte aktier og obligationer helt klart vejen frem.

Hvis man er til afkast, mere stabilitet og mere fritid, så er ETF'erne vejen frem. Det er mindre sexet, men ganske potent. Man "slår ikke markedet" med ETF'er. Men afkastet er dog højere end ved en dyr fatamorgana forvaltning!

Min enhjørning - rapporten med de ekstra høje afkast

Måske kan danskerne noget, som resten af verden ikke kan, siden danske banker trods det overvældende bevismateriale nægter at lægge ETF'erne ned i fru Jensens og virksomhedsejerens pensions- og investeringsdepot. Jeg har dog ikke set beviserne. Som uafhængig formueforvalter ser jeg masser af afkastrapporter fra danskere med private banking aftaler. Mønstret er til at genkende med afkast (langt...) under sammenligningsindekset, hvis der overhovedet sammenlignes.

Tillad mig derfor igen at opfordre til, at læsere af denne blog sender mig deres afkastrapporter fra banken med lang historik - gerne mere end fem år. Jeg har gennem flere år jagtet en rapport, der viser afkast over sammenligningsindekset. Det lader til at være min enhjørning - hesten der efter sigende kun kan fanges af en jomfru. Med tre børn må jeg melde hus forbi, men det holder mig ikke tilbage for at prøve. Jeg sidder og venter lige nu. Min mail er rune@miranova.dk Send! Send! Send!


 

Se flere blogsProfil