Nye signaler fra FED vil ikke ændre aktieklimaet

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
20. mar 2014

Efter at Janet Yellen i går som bordformand fjernede lidt af den dueagtige renteindstilling som har kendetegnet den amerikanske pengepolitik de seneste 5 år, blev markedet onsdag aften i tvivl om hvorvidt centralbanken nu er ved at sadle om og forberede tider med markante rentestigninger. Renten forbliver stimulativ, men dog med en opadgående tendens. Aktieinvestorerne bør dog ikke frygte, at stigende renter vil ødelægge den gode stemning

Janet Yellen mindre dueagtig

Janet Yellen var på gårsdagens officielle centralbankmøde mindre dueagtig, end hvad der tidligere har været gældende. Fjernelsen af en præmis om at rentebeslutningerne ikke per definition bliver ændret, når ledigheden dykker under 6,5 %, er på den ene side et tegn på at tiden med stigende renter rykker tættere på. På den anden side bør aktieinvestorerne ikke frygte netop det, af flere årsager:

  • Renterne er fortsat så lave, at den første halve procents stigning i de 10 årige markedsrenter vil være noget nær ”aktiegratis”
  • Realrenten er fortsat markant under det langsigtede gennemsnit
  • Stigende renter vil være et bevis på at økonomien har det bedre
  • Stigende renter eller forventninger herom vil i sig selv medføre en ”investorbevægelse” fra obligationer til aktier

Officielle rentestigninger fortsat nogle kvartaler ude i horisonten

På et tidspunkt vil rentestigningen kunne blive et aktieproblem. Ud fra det nuværende og fortsat langsigtet ekstremt lave niveau for renter og ikke mindst realrenterne, skal investorerne dog ikke i nævneværdig grad frygte for udviklingen. På pressekonferencen efter annonceringen nævnte Yellen, at centralbanken  kunne  begynde at hæve renterne 6 måneder efter at opkøbsprogrammet var afsluttet. Det tyder fortsat på at vi skal ind i 2015, før det bliver aktuelt.

Markant stigende renter som samtidig sker meget hurtigt kan ændre det billede. Det er der dog ikke noget som tyder på vil ske og begyndelsen af 2015 er fortsat et godt bud på, hvornår den amerikanske centralbank FED vil begynde at hæve de officielle rentesatser. Lidt tidligere end forventet, men ikke noget som ændrer aktieudsigterne.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk