ISS på børsen til den helt rigtige pris

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
17. mar 2014

ISS gjorde sin reentre på børsen efter 9 års fravær i en uge præget af markedsusikkerhed, som bl.a. var skabt af storpolitisk uro. Alligevel var der i en uge generelt præget af kursfald ”plads” både til en ”1. dags gevinst” og positive udsigter. Det er et bevis på, at ISS har været godt forberedt, har lært af fortiden og lyttet til investorerne og at børsentreen var perfekt ”timet og tilrettelagt”

Uro i noteringsugen

Da ISS i sidste uge gjorde sin noteringsreentre var det til kursmodvind. I Danmark faldt aktierne med mere end 3 % og også udenfor Danmark, især i Europa, var der tale om gedigne kursfald. Uroen skyldtes ikke blot det politiske aspekt mellem Rusland/Ukraine, men også fortsat usikkerhed om Kinas vækst og at store kursgevinster gør at markederne alt andet lige reagerer kraftigere på uventet og ubelejlig uro.

4. gang blev lykkens gang for ISS

ISS har 2 gange tidligere prøvet at reentrere børsvejen uden held. Børsmæssigt var det ”alle gode gange tre”. I tillæg har ISS været forsøgt afsat til G4S, så i praksis var det snarere 4. gang salgsprocessen skulle lykkes, og 4. gang blev i alle henseender lykkens gang.

Stor ”1.dagsstigning”

ISS havde lært af fortiden. Emissionsbankerne lyttet til investorerne og forberedelserne inklusive forventningsstyringen var nærmest som til et mesterkup af Egon Olsen: Alt var timet og tilrettelagt (til en stor succes). Prisen blev skåret moderat og effekten udeblev ikke. Aktien steg på 1. dagen med ca. 13 % og lagde yderligere lidt til efterfølgende. Vel at mærke i en uge, der generelt var præget af uro og kursmodvind.

Kursstigninger kan accelerere kapitalfondsexit

ISS’ gode entre har både givet investorerne lyst til mere, men ”varmer” også hos kapitalfondene. EQT/GS var klar over at emissionskursen var fastsat ”moderat”, og deres planer gik heller ikke i retning af at sælge deres aktier på de trods alt moderate niveauer.

Jo mere og ikke mindst hurtigere ISS stiger, jo større er sandsynligheden for at EQT/GS vil fremrykke deres planer om at reducere i deres ejerandel.  På den ene side kan det gør nogen investorer nervøse. På den anden side påvirker det jo ikke potentialet i aktierne og det forrykker ikke ved selskabets attraktion og nøgletal, at den andel af aktierne, som kan handles (free float), stiger. Jo mere der kan handles, jo hurtigere vil ISS komme med i OMX C-20, som kan tænkes at tiltrække flere ”benchmarkinvestorer.

ISS som en virksomhedsobligation med potentiale

På kort sigt er der al mulig grund til at ISS og investorerne kan være tilfredse. ”Mission completed” er et prædikat, som kan påklistres børsreentreen. En gedigen kursstigning midt i en ellers urolig kursuge, præget af store generelle fald, vidner om et noteringssvendestykke. Jo mere og jo hurtigere aktien stiger, jo større er sandsynligheden for at kapitalfondene fremrykker deres exit. Det kan dog ikke pille ved, at når aktiekursen har fundet sit ”rette leje”, vil der fortsat være plads til et fornuftigt afkast, som det man får i en virksomhedsobligation tillagt en upside.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk