Ukraine - dette er hvad jeg tror

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
03. mar 2014

Jeg har absolut ikke nogen inside viden om det politiske spil i og udenfor Ukraine, men her er ganske kort hvad jeg tror der vil ske de kommende dage.

 1.    Vesten vil under ingen omstændigheder gå i krig for Ukraine, uanset hvor hårdt retorikken præsenteres.

 2.   Ukraine vil ikke gå i krig med Rusland (den krig vil være hurtigt overstået).

 3.   Rusland vil søge at undgå en egentlig militær konflikt (men vil under ingen omstændigheder opgive sin flådebase).

 4.   Krim har allerede eget parlament og vil nok ønske at blive endnu mere selvstændige. Der er valg om dette den 30/3.

 5.   Ukraine er et korrupt land tæt på en statsbankerot, der har svært ved at komme fra den ene dag til den anden, og ikke synes at have et klart billede af hvad Ukraine er. At få placeret Krim på længere afstand er ikke så slemt.

 6.   Dette indikerer at et ”muddle through” scenario er mest sandsynlige udfald:Krim bliver en pseudo-independent, de facto russisk styret del af Ukraine.

 7.   Hvis ovenstående holder så er den regionale konflikt snart glemt.

 8.   Vesten vil have det fint med at have fået endnu et argument for at dæmonisere Putin.

 9.   Putin får igen, som med Georgien, demonstreret at regionen er hans, men de langsigtede konsekvenser er negative for Rusland.

10.   Øst/vest spændinger øges, og det får konsekvenser for forhandlinger om Syrien, Iran, G8, Paralympics OL osv.

11.   Investeringsmæssigt illustrerer det hvorfor emerging markets kaldes for emerging markets – på den ufede måde. (Rusland er i emerging markets, Ukraine er i den gruppe man kalder frontier market).

Hvor går ovenstående galt? Hvis Ukraine beslutter sig for at kæmpe for Krim. Hvis Putin invaderer Ukraine. Men det må anses som værende usandsynligt. Der er også grund til at være bekymret for borgerkrigslignende tilstande i Ukraine.

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk