SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Coworking - Fremtidens kontor og arbejdsform

authorimage
BLOGS
Af: Steffen Hedebrandt
26. Feb 2014

Oslo har et. Stockholm har et. London har dem. Berlin endnu flere.  København, Århus og Aalborg begynder at have dem. Coworking steder.

På mine rejser rundt omkring i Europas førende iværksætter- og techbyer bliver jeg eksponeret for mange trends. En trend som går igen i de byer, hvor iværksætteriet virkelig blomstrer, er Coworking.

Coworking er et udtryk for et fælleskontor, hvor selvstændige, freelancere og mindre virksomheder organiserer sig sammen. Her kan de trække på de kompetencer, som de andre lejere i fællesskabet besidder. De får adgang til bedre faciliteter, end de ville have råd til alene. De kan gå sammen om at udføre projekter for fælleskunder. Og, ikke mindst, så får de et socialt netværk, som kan holde dem oppe, særligt i den svære startfase af iværksætteriet.

Deskmag, som årligt laver en undersøgelse af hele coworkingbranchen, havde sidste år registreret 2072 deltagende Coworking steder i deres undersøgelse. Det er en stigning på 245% siden 2010. En markant vækst, der vidner om, at der her er tale om en større underliggende trend. Men hvor kommer den fra?

Da finanskrisen brød ud i efteråret 2008, skete der en række ting. Fremtiden blev usikker. Forbrugernes efterspørgsel ophørte. Ansatte blev opsagt. Virksomheder begyndte at organisere sig på nye måder. De skar ind til benet - blev mindre i deres kerne, men større i deres netværk.

Samtidig med dette skifte har vi som individer aldrig haft så mange hjælpemidler let tilgængelige til at starte og drive egen virksomhed med. Skype, Dropbox, Google Apps, Salesforce, Elance, E-conomic og Wordpress blot for at nævne nogle. Det betyder, at der verden over nu ses en bølge af folk, som vælger at arbejde freelance. Ifølge The Freelancers Movement findes der i USA mellem 34 og 60 millioner freelancere. I EU anslås det, at der er mere end 8 millioner. Og i Australien mere end 2 millioner.

Denne megatrend med stadigt flere freelancere og digitale hjælpemidler beskrev Harvard Business Review i en artikel med overskriften The Third Wave of Virtual Work. Første bølge af virtuelt arbejde kom med introduktionen af hjemme PC og Emails. Anden bølge via Mobilteknologi og muligheden for at arbejde uafhængigt af lokation. Og tredje bølge af virtuelt arbejde sker nu ved at medarbejdere fra forskellige virksomheder finder sammen i fælleskontorer for at modvirke den isolation, som de to første bølger af virtuelt arbejde skabte. Den nye trend understøttes af, at megen videnarbejde og iværksetteri styrkes af de nye inputs og relationer som skabes og deles i disse coworking steder.

Lyder dette spændende – og vil du opleve Coworking på nærmeste hold - så kan du i København blandt andet lægge vejen forbi Republikken på Vesterbrogade, the Impact Hub på Nørrebrogade, Rocketlabs i Nordvest, DARE2mansion på Østerbro og ikke mindst Foundershouse i København K. I Århus kan du besøge LynFabrikken og StartupCity. I Aalborg er dørene lige slået op til Fabrikken.

 

 

 

Her ses Republikken på Vesterbrogade i København.
Profil
Steffen Hedebrandt authorimage Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Endvidere er han stor fortaler for datadrevne beslutninger, særligt når det kommer til marketing.

Som cand.merc. og nu medstifter af Dreamdata.io har Steffen selv hånden på kogepladen hver dag og vil videreformidle disse oplevelser med at etablere en teknologivirksomhed til Børsens læsere.
Steffen er tidligere marketingdirektør hos vækstvirksomheden Airtame og nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.


Få Steffens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk