Sneblind: Det er tid til at tale om vejret

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
25. feb 2014

Økonomiske nøgletal har generelt været ret elendige i USA på det seneste. Det letteste sted at få et overblik over udviklingen er ved at se på de såkaldte economic surpriseindeks, der måler forskellen på det faktiske og det forventede udfald. Statistisk set er disse indeks noget hø, men som bekendt skal man ikke altid ønske at vide hvordan en pølse bliver lavet. Citigroups variant af dette indeks er faldet fra 72 i januar til nu -12. I hele træskolængder er det er betydeligt fald, og understreger at det økonomiske moment nu er negativt. Den fra DONG-gate så kendte amerikanske bank Goldman Sachs estimerer at den løbende aktivitet er faldet til godt 2% år/år i december og januar fra omkring 2,75% i de foregående måneder.
 

En stor del af dette fald tilskrives vejret, som har været usædvanlig dårligt i USA på det seneste. Hvor ekstremt denne vinter er, kan man få et indtryk af ved f.eks. at se på snestorme: Af de 52 snestorme der rangerer som ekstreme på den såkaldte NESIS skala siden 1956, er de fem registreret denne vinter. Det hårde vejr er fortsat i februar, så flere er nok på vej.
 

Dårligt vejr påvirker økonomisk aktivitet ad flere kanaler, i første omgang gennem bygge- og anlægssektoren, men også beskæftigelse og forbrug rammes. Allerede i december kunne vi se en effekt, der lå udover hvad normale sæsonudsving kunne forklare. Den tendens er fortsat i januar, og ser ud til at øges yderligere med aktivitetsindikatorer for februar.
 

Følger man et normalt mønster bør man kunne forvente en rekyl i marts, og videre ind i andet kvartal. HVIS det er vejret, der motiverer lavere vækst, så bør man altså se en hurtig tilbagevenden til den reelle trend. Hvis det derimod IKKE først og fremmest er vejret, så risikerer vi at vi i vores sneblindhed at overse et vigtigt skifte.
 

I de sidste par måneder har jeg ved flere lejligheder skrevet om muligheden for en opbremsning i den traditionelle industricyklus, såfremt virksomhedernes investeringer ikke kom i gang i år. Dette er fortsat min holdning, og det bekymrer mig at jeg ikke rigtig kan danne mig et indtryk af, om jeg ser på en snestorm eller en opbremsning af mere varig karakter.
 

I udgangspunktet er der god grund til at den økonomiske fremgang vil fortsætte – og accelerere – i USA i år: den negative effekt fra finanspolitikken er ved at forsvinde, boligmarkedet er vendt, det samme er arbejdsmarkedet, og amerikanske selskaber er i fin form. Alle dele af økonomien bør derfor kunne forventes at bidrage til festen i år. Men økonomi er jo i bund og grund en organisk mekanisme, og holder virksomhederne sig ude af festen, kan det hurtigt blive så som så med opsvinget.
 

Vi satte nye rekorder i S&P500 i går, og igen i danske aktier i dag. Med tanke på vejret skal man nok være glad for det: reelt set hænger optimismen på et noget skrøbeligt søm for tiden. Godt det snart er forår!

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk