Fantaster i ødemarken skaber politisk innovation

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
23. feb 2014

Opfindelsen af det moderne demokrati med etableringen af USA er måske den sidste store politiske innovation.

Men det er over 200 år siden. Tænk hvis du kørte i en bil, der var 200 år gammel. Så ville du køre en hest.

Det siger noget om, hvor langsomt politik flytter sig. Hvis politik var en almindelig industri, ville det være verdens mindst innovative industri.

Men hvornår har man historisk, trods alt, oplevet politisk innovation, som fx det moderne demokrati? Det er sket, når man har flyttet civilisationens fysiske grænser.

En politisk ventil

På engelsk har man ordet frontier, der på dansk bedst kan oversættes med grænseland eller ødemark. Der hvor man er uden for lands lov og ret og må klare sig selv.

Grænselande har historisk fungeret som en politisk ventil, der kunne tages i brug, når trykket i den gamle verden blev for stort.

Da fattigdom og religiøs forfølgelse plagede Europa i 1800-tallet valgte mange af vores forfædre at købe en enkeltbillet og sejle mod vest, over Atlanten, og slå sig ned på en ødemark nær den amerikanske østkyst. En rejse, der i øvrigt naturligvis kun kunne lade sig gøre, fordi der århundreder tidligere var blevet opfundet en ny skibstype, Karakken, der kunne klare turen over Atlanten for Columbus.

Men efterhånden som østkysten udvikledes til velstående og dynamiske samfund, etablerede politikere magtstrukturer, der pålagde befolkningen restriktioner og afgifter. Modige pionerer var ikke sene til atter at trække pløkkerne op og begive sig endnu længere mod vest på jagt efter uudnyttede ressourcer og friheden til at bearbejde dem det bedste, de havde lært.

Synes du, at skatterne er for høje? Gå mod vest, og klar dig selv. Er du Amish og vil kun leve blandt ligesindede? Gå mod vest og skab dit eget samfund med dine meningsfæller.

Et stort gennembrud

Snart skabte de kreative europæiske udvandrere verdens første moderne demokrati midt i den tidligere ødemark. Ja, det er ingen overdrivelse at sige, at det var utilpassede fantaster, der gennemførte et af historiens største politiske gennembrud med den amerikanske forfatning i 1787. En model der som bekendt snart kom til at tjene som forbillede for de gamle træge europæiske monarkier.

Men hvad med i dag? Hvor skal de utilpassede fantaster med nye politiske ideer tage hen i dag for at afprøve deres visioner og innovere? Den amerikanske vestkyst er som bekendt for længst nået, og etablerede stater har også sat sig på resten af klodens landjord.

Ligesom Columbus kunne opdage et nyt grænseland ved hjælp af teknisk overlegne karak-skibe er teknologi i dag ved at åbne nye grænselande, som vi kan udforske.

Fysiske grænselande

Der er naturligvis kolonisering af rummet, men også kolonisering af havet. Begge åbner muligheden for etableringen af delvist eller helt selvstændige kolonier, der kombinerer de bedste elementer fra verdens eksisterende lande eller afprøver nye styreformer.

Virtuelle grænselande

Der er også et tredje nutidigt grænseland at finde i de virtuelle verdener.

Virtuelle universer som World of Warcraft, Second Life, Eve Online og det kommende Star Citizen med egne interne politiske fraktioner, virksomheder og handelsmarkeder vokser i både brugerbase og aspekter af virkeligheden, som de simulerer.

Større og større dele af vores indkomst bruges på immaterielle digitale produkter og services, flere og flere industrier så vidt forskellige som medier, uddannelse og sundhed domineres af softwarefirmaer, og større og større dele af vores liv digitaliseres.

Flere og flere pionerer lever af at tjene penge i de virtuelle verdener, som de veksler til normale dollars, euro eller kroner, og med udviklingen af kunstig intelligens er der i princippet ingen ultimativ grænse for, hvor stor en del af vores liv, der kan udleves virtuelt. Jeg forventer derfor, at vi også vil se udvikling af nye politiske styreformer i det virtuelle grænseland.

Teknologi har tidligere åbnet grænselande og vil fortsætte med at gøre det. Nye grænselande er enestående muligheder for innovation i den politiske industri, som ellers er utrolig træg. Følg med her på bloggen for mere om de tre grænselande og teknologierne, der tillader os at udforske og bebo dem.


Af Lasse Birk Olesen
Bitcoin Nordic

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk