ISS gør comeback til Børsen – Alle gode gange 4?
ISS har netop offentliggjort sin køreplan for hvordan ejerskabet af EQT/GS efter 9 år finder sin afslutning ved at selskabet bliver gennoteret på Børsen. I første omgang vil de nuværende ejere kun sælge en mindre del af aktierne. Det handler først om at konvertere dyr gæld til mere risikovillig og mindre snærende egenkapital og dernæst om at få sat en prisseddel på ISS. Senere kommer større frasalg og en kapitalfondsexit
ISS tilbage efter 9 år
ISS har været væk fra Børsen i 9 år siden et konsortium med EQT og GS i 2005, købte selskabet af Børsen. Mange hurdler har skulle forceres på vejen før ISS kommer tilbage til Børsen. Først og fremmest kom finanskrisen ubelejligt, som reelt lukkede 1/3 af de exit veje som kapitalfonde normalt har haft og brugt, nemt en børsnotering. I stedet måtte kapitalfondene ty til andre exitmuligheder såsom industrielle salg eller afhændelse til andre kapitalfonde. Sidstnævnte blev besværliggjort af både finanskrisen og manglende mulighed for at skaffe risikovillig kapital til en fornuftig pris (rente), og af der skete en stadig tydeligere ophobning af salgsemner i mangler af børsnoteringsmuligheder.
Køreplanen
Planen er at ISS først skal gældsslankes, så selskabet bliver mere spiselig for investorerne. Et stort gældsbjerg kan både være dyr, væksthæmmende og har samtidig en negativ indflydelse på risikoopfattelsen hos investorerne. Første fase handler derfor ikke kun om at få ISS tilbage på Børsen, men om at få processen på skinner.
Udover salg af nye aktier, som skal bruges til at indfri gæld, er der også 2 andre prioriteter. For det første er det en forløber, som via et mindre salg af aktier fra de nuværende ejere skal sætte en prisseddel på hele selskabet. Samtidig fungerer salget som en prøveballon for hvordan investorerne tager imod noteringen.
Bliver ISS en dansk folkeaktie?
En af de forhold som de nuværende ejere i det mindste overvejer er at ”gøre” ISS til en folkeaktie. Det vil lette salgsprocessen, hvis aktien får en bred folkelig appeal. Der er flere forhold som sælgerne kan tage med i deres overvejelser, herunder:
- Det skal være "tydeligt" at der er en god mulighed for en spredningsgevinst (prisfastsættelse som tager udgangspunkt i en "introduktionsrabat")
- Formålet med børsintroduktionen skal ikke først og fremmest være at foretage en kapitalfondsexit, men skal også indeholde en god og troværdig plan for udvikling af forretningen. TDC er nok ejet af mange, men rigtig "folkelig" blev TDC ikke i alle henseender. TDC rimer mere på koncentration end udvikling.
- Selv om ISS er en meget global virksomhed, vil det for den danske selv- og indforståelse være godt at have en meget synlig fysisk tilstedeværelse i Danmark.
Alle gode gange 4?
ISS har været forsøgt børsnoteret 2 gange. I begge tilfælde var interessen for lille. Udefrakommende forhold kom i vejen og prisen blev anset for at være for høj. For et par år siden troede man at have fundet exitvejen igennem et salg til G4S. Denne proces endte med at være stærkt medvirkende til at direktøren for netop G4S senere blev fyret. En af grundene hertil var den manglende opbakning til at købe ISS og betale en pris, som investorerne 2 gange have sagt nej til.
Nu prøver ISS så for 4 gang og denne gang ”skal det være”. Prisen vil på den ene side afspejle den forrentning som de investorer som sammen med EQT og GS tilbage i 2005 købte ISS af børsen, har fået. Jo højere pris, jo højere har den samlede forrentning været.
Selskab på glatISS?
På den anden side trækker det prisen ned, at hvis salgsprocessen ikke skal ende i en ren farce, så skal 4. gang være lykkens gang. Der er derfor god grund til at tro at det snarere er sidstnævnte faktor som gør udslaget. Hvis ikke processen som i en curling match glider glat vil der snarere være tale om et selskab på glatISS.
Stenen er kastet…

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak