Glem politik – teknologi er vigtigere

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
14. feb 2014

Politik er Paradise Hotel for nørder. Det er underholdende – fyldt med intriger, følelser, magtkampe og stridigheder. Det fylder meget i medierne. Til gengæld er det ikke særligt vigtigt.

Nej, den altoverskyggende forskel på en danskers liv i dag og en danskers liv for 10, 100 eller 1000 år siden er ikke politik, men teknologi.

Alle andre væsentlige livsvilkår, der har ændret sig, er sket som direkte følge af, eller i det mindste stærkt katalyseret af, teknologiske ændringer. Både inden for politik, kultur, og økonomi.

Næsten hvert eneste øjeblik i vores liv påvirkes af teknologi. Når vi sover, sover vi på fjedre af stjål, en legering der ikke blev benyttet i vesten indtil for nogle hundrede år siden. Når vi spiser, spiser vi højteknologiske fødevarer, der ikke eksisterede for årtier siden. Når vi arbejder, benytter vi værktøjer, der ikke eksisterede for få år siden.

Fokus i den daglige offentlige debat ligger meget skarpt på politiske forslag i kommune og folketing og EU. Hvis man skal tro pressen – både her til lands eller i udlandet – så afgøres samfundets og verdens skæbne alene af hvilke beslutninger, som politikerne træffer. Og gang på gang domineres diverse ranglister over verdens mest magtfulde mennesker af politikere og folk i offentlige embeder.

Det er en illusion.

Der er ting, som politik ikke kan ændre. For politik arbejder inden for rammerne af noget større.

Politik kan forsøge at påvirke kultur – men politik kan ikke egenhændigt ændre kultur. Politik kan forsøge at påvirke ideer – men politik kan ikke egenhændigt ændre på folks ideer. Og politik kan forsøge at påvirke teknologi – men politik kan ikke egenhændigt ændre teknologi.

Kultur, ideer og teknologi kan identificeres som tre sfærer, der lever stort set uafhængigt af politik.

Af de tre er teknologi i dag den, der udvikler sig hurtigst, og derfor også den, vi bør lægge mest vægt på, når vi skal forsøge at forudsige, hvordan verden i morgen bliver anderledes end i dag.

Samtidig tyder meget på, at teknologiens udvikling er accelererende – dvs. teknologiske ændringer betyder mere og mere for fremtiden, for hvert år der går.

“Politik er det muliges kunst,” siger man ofte. Teknologi er derimod næsten per definition noget, der gør, at det, der tidligere var umuligt, bliver muligt.

Min blog på Børsen skal handle om teknologi, og teknologiens rolle for samfundsudviklingen. Et forsøg på at flytte noget af fokus i den offentlige debat væk fra politik og over på teknologi.

Jeg vil kommentere bredt. Kunstig intelligens, robotter, virtual reality, genteknologi, nanoteknologi, frontier-teknologi (hav, ydre rum og indre rum) er nogle af de emner, som jeg tror, vil komme til at fylde vores hverdag de næste 10 år. Jeg vil også bruge meget tid på det enorme potentiale i decentraliserede digitale systemer og valutaer, hvor jeg er beskæftiget til dagligt med min virksomhed Bitcoin Nordic.

Følg med her og få bud på, hvordan fremtidens samfund kommer til at se ud.

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk