Ord

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
04. feb 2014

 

 

 

Det er sådan set bare et spørgsmål om ord. Men nogle gange har ordene magt. Vi kan komme til at sige ting, som vi ikke vidste, vi mente. Det kan få konsekvenser. Eller vi kan med ord få andre til at mene og ville noget, som ellers ikke lå dem på sinde.

Gårsdagens nysammensatte regering har blandt andet betydet, at de skal have nyt brevpapir i Nybrogade 2. Her ligger det, som nu hedder Kirke- og kulturministeriet, men som før "kun" hed Kulturministeriet. Ministeren er som bekendt den samme, Marianne Jelved (R) tager det hele med, det er ordene, der kræver en kommentar med på vejen, fordi ordene fortæller en beklagelig historie.

Det begyndte med, at det statslige organ Kunststyrelsen ændrede navn til Kulturstyrelsen. Det var skidt, som jeg også tidligere har skrevet om her på bloggen. Og nu skriver det øverste statslige organ for landets kultur og kunst "Kirke" med stort og "kultur" med småt, men det kunne ligesåvel have været omvendt. I mødelokalets whiteboard har der sikkert også stået Kultur- og kirkeministeriet. Der kunne også have stået Kultur-, kirke-, presse-, folkeoplysnings-, børnekultur- og idrætsministeriet. Nej vel?

Men sandt er det jo, at Nybrogade 2 favner bredt. Kultur er alt dette: det religiøse, det folkeoplysende, det inkluderende, det fritidsbetonede og det internationale samarbejde, som også kan have storpolitisk indhold. Alt dette er nu pakket ind i Kirke- og kulturministeriet, og jeg bliver beklemt, for kultur har en lillesøster: den stille pige ovre i hjørnet, hun hedder kunst, og hun vil gerne være for sig selv. Kunsten har den sarteste sjæl og skingreste stemme. Kulturen er altomfavnende.

Derfor er det beklageligt, at regeringen med denne ministerieordleg vælger at skubbe kulturen og dennes ikke altid så kry lillesøster endnu længere ud i kulden. Det næste bliver vel at Kultur- og fritidsborgmesteren kommer til at hedde Fritids- og kulturborgmester.

Vil du vide, hvad jeg virkelig gerne ville se ske? Jeg ville gerne få nyheden om at Danmark får ikke bare et Kunstministerium, men også en Kunstborgmester og en Kunststyrelse og en i det hele taget, også fra statslig side, respektfuld håndtering af forskellen mellem kunst og kultur, eller i det mindste blot en opprioritering af kunsten.

Billedet herover viser Kirke- og kulturminister Marianne Jelved (R) med vinduesramme som kristent kors i lækkert lys fotograferet af Nicolas Tobias Følsgaard. Fra ministeriets hjemmeside.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk