Historisk NYT fund

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
22. jan 2014

Gad vide om De Beers, i ren fortvivlelse, river sig i håret i disse dage. Der er nemlig gjort et historisk fund i en mine, de solgte for 6 år siden.

Cullinanminen, der ligger i Sydafrika købte Petra Diamonds, og hvis de danser rundt i glædesrus med begge arme over hovedet, forstår jeg det godt. Det bemærkelsesværdige fund er en kæmpestor blå diamant på 29.60 ct i farven ”vivid blue” skulle desuden være af meget høj kvalitet. Dvs. at farven er ensartet, intens og mættet, og at stenen er klar – uden tydelige indeslutninger.

Nuvel, jeg ved da godt, at De Beers solgte minen, fordi de ønskede at nedbringe deres aktiviteter i minedriften for at fokusere mere på detail, men alligevel er det måske lidt surt, - med mindre de har sikret sig gennem en særlig aftale.

Ægte blå diamanter hører til de mest sjældne ædelsten i hele verden. På samme måde som hvide diamanter, er naturlige blå diamanter skabt af naturen under et konstant pres og varme gennem mange millioner år under jordens overflade. Diamanter kan blive farvede, hvis der under processen har været et ekstra element, som har ”forvrænget” processen. Det kan være Nitrogen, Bor eller naturlige jordstråler. Farven blå er Bor’s gave til diamanter.

Petra Diamonds beskriver deres nye skat, som den mest unikke sten, de har fundet i minen, siden de overtog den i Juli 2008.

I Maj sidste år, solgte de en blå diamant på næsten samme størrelse (25.50ct) for usd 16.9 millioner, men priserne på blå diamanter er steget gevaldigt siden og ligger pt. på ca. 2 millioner usd pr. ct. Hvis prisniveauet holder, kan dette blå vidunder forventes at indbringe mere end 60 millioner usd.

Flere diamanter fra Cullinanminen er gennem tiderne blevet udstillet i Buckingham Palace ligesom mange at de sten, der pryder de britiske kronjuveler stammer fra netop denne mine.

Fundet forleden dag påvirkede dog ikke aktiekursen bemærkelsesværdigt i Petra Diamonds, men jeg vil forvente, at det styrker priserne på de farvede diamanter.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk