Amerikansk regnskabssæson følger normen

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
20. jan 2014

På overfladen synes alting at være ”som det plejer” med hensyn til de amerikanske regnskaber. Ud af de ca. 10 % af selskaberne i S&P 500 som har aflagt 4. kvartalsregnskab, har de store og indtjeningsmæssigt træfsikre selskaber som eksempelvis JP Morgan indfriet forventningerne. Hvis man ser lidt dybere i tallene, er der både grund til optimisme, men også noget der kan få pendulet til at svinge den anden vej.

10 % har aflagt regnskab

Indtil videre har lidt over 10 % af selskaberne i amerikanske S&P 500 indekset aflagt regnskab. Baseret på dem som har rapporteret, tillagt analytikernes forventninger til resten, er den aktuelle forventning, at selskaberne, når regnskabssæsonen er ovre om ca. 1 måned, vil have øget deres indtjening med 7 %. Det er ca. 1 % point bedre end ved ”sæsonstarten”. Hvis man udelukkende ser på de selskaber som har aflagt regnskab indtil nu, er der tale om en stigning på 9,4 % i forhold til samme periode sidste år.

Regnskaberne følger normen

De første selskaber som har aflagt regnskab, har altså mere end indfriet de gennemsnitlige forventninger. Det er helt efter normen, at det er nogle af de mest indtjeningsmæssigt træfsikre selskaber som tidsmæssigt kommer først. Samtidig plejer der også at være en tendens til at indtjeningsforventningerne i løbet af sæsonen generelt bliver trukket op af bedre-end-ventede regnskaber. Ikke mindst på grund af sænkede forventningerne i de første dage af januar. Hvad der i begyndelsen (slutningen af december) lignede en årlig indtjeningsvækst på op til 9 %, blev således modereret til en gennemsnitlig forventning på 6 % i den første rapporteringsuge. Det handler meget om teknikaliteter og at overgå de til enhver tid gældende forventninger.

Mindre antal ”nå og overgå” end normalt

Når regnskabssæsonen er slut vil ca. 75-80 % af selskaberne enten have indfriet eller endog overgået forventningerne. I hvert fald hvis det går som det plejer. For nærværende tyder de første regnskaber på at denne ”norm” er en anelse i fare, idet kun ca. 64 % af selskaberne har ”leveret” det normale. Afvigelsen skyldes ikke at de store selskaber har skuffet, men at bredden indtil videre har haft lidt flere ”missere” end ”hittere”

Amerikansk/global vækst accelerer

På overfladen har investorerne ingen grund til at være urolig mht. regnskaberne. De store leverer og når prognoser bliver til et landsresultat, er det mest sandsynlige, at selskaberne også denne gang indfrier. Det ved investorerne. Udfordringen for aktiemarkedet kan komme, hvis forventningerne om en vækstacceleration i amerikansk/global økonomi ikke indfries. Det er netop i høj grad forventninger om bedre samfundsøkonomisk vækst, der skal drive omsætningsforventningerne og skabe optimismen om yderligere fremgang i indtjeningen. Uden denne omsætningsfremgang, er aktiekursernes udvikling sårbar.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk