SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Sådan ser den gode skjorte ud

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
17. Jan 2014

Slipset har det hårdt. Jakkesættet er også presset.

Men skjorten har det godt. Selvom danske mænds påklædning bliver mere og mere casual, holder de fleste fast i skjorten. Den kan også bruges med pullover og lærredsbukser eller jeans, som engang imellem ligner den nye kontor- og forretningsuniform i Danmark.

Hvordan er en god skjorte så?

Det traditionelle blik, som jeg selv foretrækker, lægger stor vægt på skjortekrave og manchetter. De to komponenter stikker ud under jakken - eller pulloveren - og markerer de væsentlige forskelle.

 

Stort hoved, store skjorteflipper. Skribenten i et af sine klassiske skræddersyede dress. Kilde: Stiljournalen

 

Den vellykkede skjortekrave matcher ansigtets og halsens størrelse. Stort hoved, store flipper. Lille hoved, små flipper. Lang hals, høj krave. Kort hals, lav krave.

Hvor tæt skjortekraven skal sidde, kan diskuteres. Jeg kan selv lide, den ikke er snæver, det vil sige, der skal være så meget plads, jeg kan stikke to-tre fingre ned mellem krave og hals, hvis kraven er knappet. Andre finder, at skjortekraven skal sidde tæt. Tjek fx Prins Charles.

Skjortemanchetterne må også iagttages. De skal - enkeltmanchetterne med almindelig knaplukning - sidde godt til om håndleddet, så de ikke glider ned på hånden, og samtidig understøttes af et langt ærme, så de ikke trækkes op ad armen og sætter sig fast, hvis man strækker armen.

 

Tætte, fine sting kendetegner den gode skjorte, knaphuller må gerne være syet i hånden. Kilde: Stiljournalen

 

Skjorten skal ellers lægge sig glat om skulder og brystparti. Diagonale folder er forbudt.

Drop i øvrigt slimfitmodeller. Bomuld giver sig ikke som uld. Så en skjorte skal have en vis rummelighed, hvis skjorten skal være behagelig. Slimfit er en vildvej.

Glem ikke stoffet. Det skal være tæt og fint (poplin eller end-on-end), hvis vi betragter den traditionelle forretningsskjorte. ”2x2” på mærkatet er et godt tegn. Det betyder, at skjortestoffet er vævet af tvundne tråde.

Så har vi forarbejdningen. Skjorten skal være velsyet. Sting skal være tætte og søm flade. Knapperne må være af perlemor, ikke plastik, og allerhelst syet fast i hånden.

Læs mere om fremragende skjorter på Stiljournalen: http://stiljournalen.blogspot.dk/search?q=skjorter

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk