​Når pisken ikke virker

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
07. jan 2014

 

 

Kombinationen af velklædte jakkesætsmænd, der kommer nystrøgne fra direktionslokalet sammen med store, brune heste i en savsmuldshal er i sig selv et skønt billede.

Men i Marika Seidlers kunstværk er det ikke bare et skønt og pudsigt billede. Hun har filmet mændene og hestene, så vi forstår, at det er autentisk, og at der er et forløb, hvor jakkesætsmændene bliver stillet forskellige opgaver; de skal for eksempel have en hest til at lægge sig ned eller trave afsted. Vi ser dem i forskellige variationer, dels fem mænd om én hest, som de skal få til at gå rundt i en dressurbane, dels én mand med tre heste, som han skal få til at løbe rundt efter hinanden.

Filmen vises som en femkanals-projektion i bredformat og varer 18 minutter, se en forsmag af filmen her (1,5 min.).

Ingen af de medvirkende har tidligere erfaring med hestedressur. Alle de medvirkende er til hverdag ledere i store virksomheder, hvor de er vant til at sætte retningen. Men hestene ved ikke, at disse mænd er ledere. Det er der ingen, der har fortalt dem. Mændene bliver nødt til at vise, at det er dem, der bestemmer. De skal vinde hestenes tillid, eller de skal indgyde respekt. Både tillid og respekt handler grundlæggende om forståelse. For oprigtigt at respektere den anden, skal du forstå den anden.

Der er ikke meget tid. Mændene skal have hestene til at løbe hurtigere. De skal bevæge sig som en flok. I denne situation nytter det ikke noget bare at sige tingene, som de er. Der skal andre midler til. De fem mænd får opgaven én efter én. Alle har de fået at vide, at de kan bruge den pisk, som er lagt frem. Fire af de fem samler pisken op. To af de fem lykkes med at få dyrene til at gøre, som det ønskes.

Den ene som lykkes er ham, som ikke tog pisken. Istedet bruger han indledende tid på at få kontakt med hestene. Han taler til dem, ser på dem og begynder så at gå i den retning, hvor han ønsker dyrene skal bevæge sig. Han løber ikke selv med, han anviser retningen og får kommunikeret, at hestene skal løbe rundt. Og de gør det.

Den anden som lykkes er ham, som tog pisken, men ikke brugte den. Han ville ikke som det første bruge pisken og begynder i stedet selv at løbe, så hestene følger ham rundt. Det er ikke kun hestene, der brænder energi af, det er også lederen. Det er måske ikke altid så hensigtsmæssigt. Bagefter ser vi ham, nu uden jakkesætsjakke og med sved på panden. Han er glad og lettere overrasket over at det lykkes, uden pisken kom i brug.

Selvom dette bare er et kunstværk, så er det yderst interessant at se, hvordan enkle situationer rummer symbolske betydninger. Hvad med dig selv, kan du lede flokken, bruger du pisken eller giver du dig tid til at forstå dem, du skal lede? Er det dig, som løber hurtigst, eller formår du at spare dig selv og blot anvise og inspirere? Se filmen ...

Marika Seidlers film Human Animal kan, sammen med en række andre nyere værker af kunstneren, ses på Nikolaj Kunsthal til den 26. januar 2014, kunsthallen ligger bekvemt lige ved Strøget mellem Illums Bolighus og Magasin. Seidlers film har tidligere været udstillet på Kunsthal Brænderigården i Viborg.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk