Paradoksale sorte diamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
06. jan 2014

Natural Fancy Black oval

Der er mange meninger om sorte diamanter… - men der er endnu flere spørgsmål.

Er den lige så ægte, som den hvide? Lige så kostbar?

Og hvordan er den blevet sort? – er blot få af de mange spørgsmål, jeg indimellem får.

Sorte diamanter er lidt af et paradoks. De er ægte, men de har ikke de egenskaber som de diamanter, der normalt fascinerer os. De glimter ikke lige så meget, da de absorberer lyset i stedet for at reflektere det.

De er skam ægte nok, men de har en lidt anderledes krystalstruktur end de farveløse diamanter.

Der er 2 former for sorte diamanter:

• Naturlige sorte diamanter og

• Naturligt Fancy sorte diamanter

Og her skal man holde tungen lige i munden. Selvom begge typer er ægte diamanter, er den sorte farve i den førstenævnte kategori ikke naturlig. Stenen er 100% naturlig, men farven er kommet som følge af varmebehandlinger. (noget som er meget brugt med farvede ædelsten, som f.eks. med rubiner).

Naturligt Fancy sorte diamanter bliver fundet i minerne med den samme sorte farve, som de optræder med i butikkerne. Det er ikke svært at regne ud, at værdien af disse er højere, end værdien af de behandlede.

Eftersom ægte sorte diamanter er så sjældne, begyndte nogle producenter at behandle diamanter af lav kvalitet ved at brænde dem, indtil de opnåede den uigennemsigtige farve. Denne manøvre gør diamanterne mere porøse, mens priserne bliver meget overkommelige. Det er lovligt, men det skal står klart og tydeligt i certifikatet.

Som regel er sorte diamanter ikke særlig kostbare, men det afhænger naturligvis meget af størrelsen. Varmebehandlede sorte diamanter er mindre kostbare og efterspørgslen er ganske beskeden. Generelt koster de ca. 1800 kr. pr. ct., mens Fancy sorte diamanter koster mellem 18 – 30.000 kr. pr. ct. i de gængse mindre størrelser. Sorte diamanter er ikke gennemsigtige, og de forekommer kun i én farveintensitet: Fancy Black.

Diamanter vurderes ud fra de 4 C’er (carat, clarity, colour og cut) – og sorte diamanter er ingen undtagelse. Dog har de færre facetter (ofte 16), da de skal bevare farven. Overflade og farve skal være ensartede og skinnende. Klarheden refererer til hvor mange indeslutninger, der findes og graderes AAA, AA+, AA, og I1 (AAA er den bedste klarhedskvalitet).

I dag finder man kun sorte diamanter ganske få steder i Brasilien og Centralafrika. Natural Black heart 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk