Ikke alt der glimter er guld

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
09. dec 2013

Den 29. april i år blev jeg interviewet til Børsens Højt Spil om udsigterne for guld (du kan finde interviewet her). Min holdning var, at guld var en finansiel boble, der var bristet og at priserne på guld burde falde kraftigt. Siden da er guldpriserne faldet med 20% overfor danske kroner. I samme periode er danske aktier steget med 16%. Prisen på guld er nu det laveste siden midten af 2010, men jeg mener fortsat, at prisen er alt for høj.

Det primære argument bag stigende guldpriser i de senere år har været frygten for at moderne pengepolitik ville korrumpere det papirbaserede pengesystem og lede til hyperinflation. Indtil videre har det modsatte været tilfældet, og i Danmark er inflationen nu det laveste den har været i generationer. Bruger man inflation som en rimelig værdi-forankring for guldpriserne, skal guld falde yderligere 24% for blot at nå et neutralt niveau set i forhold til udviklingen siden 1971, hvor USA som det sidste land gik fra guldfoden. Der er betydeligt længere til en guldpris man kan kalde billig: Skal guld koste det samme i forhold til inflation som for 10 år siden, skal det falde yderligere 64% fra i niveauet i dag.

Bruger man i stedet aktier som et anker, så skal guldprisen falde med 31% for blot at være på niveau med udviklingen i det amerikanske S&P500 indeks. Guld er et helt igennem uproduktivt aktiv, og på lang sigt bør aktier give dig et væsentligt højere afkast. I det seneste 10-år har guld imidlertid forgyldt investorer ud over det sædvanlige. Nu betales prisen.

På kort sigt møder faldet i guldprisen teknisk modstand omkring $1200 per ounce. Jeg regner dog med at kombinationen af økonomisk vækst, lav inflation og centralbanker, der ikke taber markedets tillid, vil lede til et fortsat fald i de kommende måneder.

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk