Alle elsker aktier

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
02. dec 2013

Aktierne fortsætter opturen og efterlader andre aktiver afkastmæssigt på halvdistancen. Faldende råvarer for alt fra olie over ædelmetaller til industrimetaller og nogenlunde uændrede renter, gør det besnærende at komme flere penge ind i aktivklassen med det bedste momentum. Midt i den langsigtede bedste periode for aktierne (november-januar) synes opturen at fortsætte. Stigende kurser og flere penge i aktivklassen giver mere ved til snakken om der i aktierne er en boble under opsejling.

November måned som de internationale investorer husker den:

  • Rutscheturen i og flugten fra guld og sølv fortsætter. Sølv faldt med 8 % og guld mere end 5 % i november.
  • Industrielle metaller oplevede også en retræteudvikling
  • Divergerende udvikling mellem ”amerikansk” og ”europæisk olie (West Texas/Brent)
  • Fortsat fald i JPY på 4 % giver japanske eksportaktier medvind
  • Nye års- og all-time high rekorder i en lang række aktieindeks. S&P over 1800 og det tyske DAX indeks på vej mod 9500.
  • Fortsat pres på hjemlige valutaer, vækstudfordringer og høje renter betyder fortsat skuffende afkast og snarere investoroutflow end –inflow til EM regionen. Bedre vækst og bedre afkast styrker den mest udviklede del af aktieinvestor verdenen.

Danske aktieinvestorer lagde mærke til:

  • Endnu en ny dansk aktierekord
  • En lang række toneangivende OMX C-20 selskaber steg med 5 % eller mere
  • Carlsberg stiger med 10 %. Fortsat positiv udvikling især i Pandora
  • Bankaktierne tog sig en afkastpause efter en meget betydelig positiv udvikling i de første 10 måneder af året

Gode aktietider fortsætter, men…

Investorerne tager nu hul på december måned som sammen med januar har for vane at være afkastgivtige. Med skuffende afkast i metaller, en uændret rente og en skuffende udvikling og afkast i Emerging Markets regionen, er det ikke underligt at investorerne fortsætter med at investere i de større økonomiers aktiemarkeder. På kort sigt synes det kun at være en overraskende aggressiv udmelding fra december måneds FED møde den 17-18. december (som er meget lidt sandsynlig), som forhindrer nye indeksrekorder. Investorerne bør dog huske på at vi er i den absolutte sidste del af opturen og at skuffende vækstrater i 2014, kan være en udløsende faktor for den 10 % korrektion eller mere, som vi ikke har oplevet i aktiemarkederne i 2013.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk