Topchefernes 10 bedste værktøjer

authorimage
BLOGS
Af: Klaus Lund
27. nov 2013

Sker der forandringer i topchefernes prioritering af deres værktøjer i disse år?

Normalt er det Børens chefredaktør, Niels Lunde, der interviewer erhvervslivets top. Men for nylig har jeg interviewet ham om hans syn topchefernes vigtigste ledelsesværktøjer i den post-finanskrise tid, vi befinder os i. Baggrunden er, at Niels Lunde for 2 år siden udgav bogen ”100 Topchefer”, som bl.a. indeholder et bud på topchefernes 10 bedste ledelsesværktøjer i prioriteret rækkefølge; denne bog er han ved at opdatere.

De 10 bedste værktøjer

Inden jeg nedenfor afslører, hvilke forandringer der kan tænkes i prioritetsrækkefølgen, så lad mig lige gengive topchefernes 10 bedste værktøjer, som de hidtil har set ud i Niels Lundes optik:

 1. Kundefokus, kundefokus og kundefokus

 2. Forstå kerneforretningen

 3. Tænk internationalt

 4. Pas på troværdigheden

 5. Husk at eksekvere

 6. Sæt det rigtige hold

 7. Gør det enkelt

 8. Tiden kræver åbenhed

 9. Vær tæt på driften

 10. Differentiering sikrer fremtiden.

Kundefokus stadig det vigtigste værktøj

I interviewet fortæller Niels Lunde, at han ikke umiddelbart ser udskiftninger blandt de bedste og mest anvendte værktøjer, men der vil nok komme en lidt ændret prioritetsrækkefølge. Han siger, atkundefokus, kundefokus, kundefokusstadig vil være det vigtigste ledelsesværktøj af dem alle.

Niels Lunde: ”Det lyder banalt, men hvis det skal gøres konsekvent og hen over tid, er det mere krævende, end det lyder. I et virvar af daglige krav om opmærksomhed fra ejere, bestyrelsen, medarbejdere, budgettet, produktet, pressen og alle andre uventede problemer som har det med at dukke op, skal fokus holdes på kunden.”

Værktøjer med lidt højere prioritet

På mit spørgsmål om, hvad det er for værktøjer, Niels Lunde ser, har fået en lidt højere prioritet hos topcheferne over de seneste 2 år, svarer han:

”Der er 2 af værktøjerne, jeg ser, har fået en højere prioritet. Det er:

 

 • Husk at eksekvere

 • Gør det enkelt.

 

95 % af årsagen til, om en virksomhed får succes, handler om selve strategieksekveringen. Det er eksekveringen i det daglige, der gør forskellen, og frem for alt hver dag er med til at hive de små marginaler hjem, som er nødvendige i dagens marked. Eksekveringen handler bl.a. om at kunne træffe de rigtige beslutninger hurtigt og så få organisationen ”presset” til at eksekvere dem. Jeg ser i den sammenhæng også en øget fokus på at skabe en performancekultur, som meget direkte understøtter den strategi, der nu skal eksekveres med tydelige mål og incitamentsstrukturer.

Jeg kan også se, at topcheferne har øget deres fokus på at gøre tingene enklere og hele tiden arbejder på at holde kompleksiteten nede og få fjernet det bureaukrati, som ellers har det med at vokse i store organisationer, hvis man ikke hele tiden har fokus på at fjerne det.”

Det bliver spændende at læse den nye, opdaterede udgave af Niels Lundes bog ”100 Topchefer – guide til dansk erhvervsliv”, der efter planen udkommer næste år.

Hvis du vil læse mit fuld interview med Børsens chefredaktør Niels Lunde, kan du downloade denne 7 siders inspirerende artikel her:

http://www.klauslund.dk/tema-strategiimplementering-topchefernes-10-bedste-værktøjer

 

Profil
Klaus Lund authorimage Klaus Lund blogger om, hvordan man som virksomhed skaber den bedste relation til sine kunder, hvad enten man driver restaurant eller bank.

Klaus Lund er adm. direktør i Klaus Lund & Partnere og har mere end 25 års erfaring fra konsulentbranchen. Bl.a. som stifter af ProMentor Management A/S, som i 1999 blev solgt til Aston Group og som medforfatter til adskillige ledelsesbøger.

Få Klaus indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk