Luskepelse, skidesprællere og dansk blondinenaivitet

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
25. nov 2013

Og så er det mildt sagt. For sagen er ganske alvorlig.

Et 4 dages mødemarathon i Johannesborg for medlemmer af  The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) er netop overstået. Formålet med mødet var blandt andet at redefinere og dermed udvide definitionen af ”konfliktdiamanter” og at skærpe straffen ved at handle med disse - også kaldede ”bloddiamanter”.

Delegerede fra 81 lande diskuterede synspunkter og muligheder for at få endnu mere indflydelse på diamantindustriens skyggeside. The KPCS blev grundlagt i Sydafrika i 2003 med det ene formål: At eliminere handel med rådiamanter, der finansierer illegale oprørsgrupper og blodige konflikter. Og de har gjort det godt.

Ifølge deres egne oplysninger har de på blot 10 år bidraget til at nedbringe forekomsten af bloddiamanter fra ca. 4% til en halv.

Men desværre er det ikke nok og nye korruptionsbeviser har set dagens lys.

Der er alvorlige problemer i den Centralafrikanske Republik (CAR) og medlemmerne blev enige om forsat at bandlyse al diamanthandel med dette område, indtil landet beviser sin evne til selv at forhindre diamantsalg , der støtter de vanvittige og blodige oprør, der i øjeblikket finder sted.

The Guardian skrev i fredags den 22/11 2013 om de massive folkedrab her: http://www.theguardian.com/world/2013/nov/22/central-african-republic-verge-of-genocide.

Selvom flere af medlemmerne udtrykte stor tilfredshed med resultatet af mødet, hvor de nåede til bred enighed om den fortsatte platform og retning, er der dog flere, som mener, de kunne have gjort det bedre.

En repræsentant fra civilsamfundet, Shamiso Mtisi, udtrykte skuffelse over at definitionen af konfliktdiamanter ikke blev udvidet til også at omfatte politi, militær og private sikkerhedsfirmaer, hvoraf sidstnævnte volder store problemer i Zimbabwe. Indtil videre er konfliktdiamanter nemlig kun betegnet som 'illegale oprørsgrupper, der får støttet sine kampagner gennem diamantsalg'.

Kritik kom også fra Siphamandla Zondi, der er adm. dir. for Institute for Global Dialogue, som opfordrede KPCS til at tale mindre og begynde at handle i stedet. ” Diamanter er stadig i bevægelse og de skaber stadig problemer, der fastholder svindel, konflikt og diktatur”, sagde han.

Noget kan tyde på, at der er gået politisk skidesprælleri i luskepelsene, og det er rigtig ærgerligt, når de var kommet så langt. Det er jo ikke diamanterne som er årsag til disse groteske omstændigheder - det er, som altid, vores pudsige art - mennesket! Måske er det dansk blondinenaivitet, at ville ønske, at det mytiske og fascinerende naturgrundsmateriale blev til glæde for alle - både til befolkningen i de lande, hvor de forekommer, for de, der udvinder, forarbejder og slutteligt for de, der bærer dem.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk