Det bobler, men er det godt eller skidt?

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
25. nov 2013

Der tales igen om bobler i aktiemarkedet. For at være ærlig synes jeg det er udtryk for mangel på viden om hvad der er en boble og hvad der ikke er. Falder aktiemarkedet herfra vil det med høj sandsynlighed være forårsaget af en negativ vending i økonomien (eller en tossestreg fra politikere/centralbanker). Markedet falder ikke fordi det er en boble, der springer.

Så hvad er en boble og hvordan opstår den? Min ramme for hvad en boble er og hvordan de opstår kommer i høj grad fra økonomerne Charles Kindleberger og Hyman Minsky, og især fra Kindlebergers meget anbefalelsesværdige bog Manias, Panics and Crahses fra 1978.

I Kindlebergers verden starter en boble med et stød. Dette stød, som regel positivt, vil typisk være teknologisk, politisk, økonomisk eller en kombination af alle tre, og vil give anledning til en forandret (investor)adfærd. Efter en tid bliver den ændring til et boom. Boomet trækker nye investorer ind, der normalt ellers ikke er aktive, og der kommer en periode med hvad der i økonomsprog kan kaldes for overhandel. Herfra bliver interessen til en mani og vi er i en boble. Når vi er i en boble vil vi typisk kunne se en kraftig stigning i gældsfinansierede, spekulative positioner. Man køber for at sælge med gevinst, og fra at købe med penge man har, køber man med penge man ikke har, og til sidst låner man også penge til at finansiere driften af det spekulative aktiv. Kære barn har mange navne, men denne fase kalder vi også for pyramidespil, Ponzi-schemes osv.

På toppen af et boom skifter investorkredsen. De oprindelige insidere trækker sig ud, men nye kommer stadig til. Til sidst bliver både investorkreds og prisdannelse uholdbar, og der kommer en periode med finansiel stress, hvor de mest sårbare investorer trækkes ud (af banken). Herfra kan der komme der en bølge af afsky, hvor få nu kan se meningen med det aktiv de før begærede så voldsomt (tulipaner, IT-aktier, lejligheder på Islands Brygge). Herfra går det stærkt, og den kredit der er blevet givet bliver nu typisk trukket tilbage. Pyramidespillet ender. Det ragnarok der følger kaldes også for et Minsky Moment. Vi oplevede et da Lehman Brothers gik konkurs i 2008.

I et Minsky Moment vil man ofte forsøge at skabe stabilitet gennem at lukke for handlen (børsstop) og ved at centralbanken træder til med likviditet som lender of last resort. Som Federal Reserves Ben Bernanke har sagt om bankens ageren efter finanskrisen: ”We were the only game in town”. Ultimativt skal priserne falde så meget at markedet igen clearer. Dette kan tage lang tid, især hvis boblen er i boligmarkedet.

Så hvor er vi på aktiemarkedet ifølge denne model? Med en stigning i OMXC20Cap på 27% i år, så er det vel fair at tale om et boom. Det stød, der har bragt os hertil er kombinationen af en ekspansiv pengepolitik og stigende global vækst. Stigningen i aktier er i højere grad drevet af en multipelfremgang (hvor meget investor vil betale for indtjening) end virksomhedernes indtjening, men det i sig selv er ikke unormalt i perioder med stigende vækst. Prissætningen af aktier er ikke en præcis videnskab, men set fra min stol er vi ikke på urimelige niveauer i dag. Der er ikke noget der indikerer en unormal overhandel, og især private investorer synes endnu ikke rigtig at være hoppet på aktievognen efter dukkerten i 2008. Der er ingen tegn på en mani omkring aktier, og den finansielle stress der er nemmest at få øje på er i kombinationen af en fortsat høj privat gældsætning mod boligmarkedet, og en vis underkapitalisering af banksektoren. Vi er langt fra et Minsky Moment.

I min bog skulle aktiemarkedet være steget i år.Man kan diskutere størrelsen af denne fremgang, men næppe fortegnet. Vi kan også godt diskutere hvorvidt det kan blive ved. Bider opsvinget sig fast, og kommer der igen en periode hvor virksomhederne vil investere, så bliver 2014 nok også et hæderligt år for aktier. Falder væksten tilbage, ender vi med en budget/gældskrise i USA, og fumler ECB/Federal Reserve med pengepolitikken, så kan vi forvente en mere negativ udvikling.

Men en boble er det altså ikke.

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk