Tjen penge

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
14. nov 2013

Når vi taler kreative erhverv og fremtidens forretningsformer er det værd at ihukomme Steve Jobs, som erklærede, at han ville "tjene mange penge, for at kunne lave nogle gode computere"ikke"lave nogle gode computere, for at tjene mange penge".

Der er en verden til forskel. Præcis samme tilgang finder man ofte hos kunstnere og folk i den kreative branche, hvor høj indtjening og sund forretning er midlet, ikke målet. Herved er hele forretningen baseret på oprigtighed og positiv formålstjenlighed.

Når en kunstner anstrenger sig for at opnå et højt honorar, så handler det ikke om at putte overskudet i egen lomme, men om at overføre midler til produktionen, så kunstværket kan blive højere, bredere – eller i det hele taget bare leve op til kunstnerens vision. Mange kunstnere bruger 50-60% af deres indtjening på produktionen. Nogle projekter er endda sat op, så det hele går i 0, fordi afkast ikke handler om bundlinjen, men om den værdi, produktionen genererer i større sammenhæng.

En traditionel produktionsvirksomhed tænker helt anderledes. Her handler det om at producere så omkostningslavt som overhovedet muligt, så fortjenesten tilsvarende bliver højere.

Men måske kan vi alle med fordel tænke som kunstnerne og som Jobs, der trods alt skabte en god forretning på en motivation om at ville tjene mange penge, så han kunne udvikle mere og producere i bedre kvalitet. Han var båret af motivationen om at skabe værdi. Tjen penge, dét handler al forretning om, men tjen penge, fordi du vil lave en smuk forretning.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk