Verdens dyreste diamant!

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
13. nov 2013

I skrivende stund venter jeg på resultatet af auktionen over diamanten, Pink Star, der er under hammeren i Geneve. Den kan gå hen og blive verdens dyreste diamant pr. carat, hvis den slår The Orange, som i går blev solgt for usd 36 millioner på Christies i Geneve. Det svarer til en verdensrekord på usd 2.4 millioner pr. carat. Diamantbrokers over hele verden holder vejret i disse timer, da resultatet uvægerligt vil få indflydelse på deres lagers værdier. Diamantfeberen har fået flere brokers til at sætte bettings op, der gætter på, hvor meget det pink vidunder kommer til at gå for. Sothesby har vurderet den til usd 60 millioner, men mine kolleger på diamantbørserne verden over mener, at det er for lavt sat.

Det, der gør Pink Star til noget ganske særligt, er flere faktorer, som man stort set aldrig ser opfyldt i én og samme sten. For det første er den stor! Den vejer 59,60 ct., den er fancy vivid pink, som er den højst opnåelige farvegradering. Den er IF – Internally Flawless, dvs. helt uden indeslutninger. Den er Type II A, dvs. af et ekstremt sjældent gennemsigtigt materiale. De faktorer tilsammen  gør den til en naturhistorisk skat. Hvad hammerslaget bliver vil de næste minutter vise. Hvem, der er køber forbliver måske en hemmelighed. Sædvanligvis er det de store smykkemastodonter som Graff, Harry Winston mfl. der byder på de helt unikke sten.

Og hvis man ikke lige har nået at få et  kundenummer til omtalte auktion, kan man stadig investere på anden vis i diamanter. F.eks. har den russiske regering fornyligt udbudt 16% af  aktierne i mineselskabet Alrosa til salg. Alrosa har licens til at udvinde diamanter fra verdens største (kendte) diamantområde , der ligger i Sibirien.

Det er på Micex børsen, man kan handle aktierne, som pt. ligger 3 % højere end den oprindelige udbudspris.

Dette tilbud er blot en af relativ mange muligheder for at investere direkte i mineselskaberne.

Og prognoserne ser stadig meget positive ud. Diamanter forventes fortsat at blive dyrere, da efterspørgslen fortsat er stigende.

Ligesom med aktier performer de enkelte diamanter meget forskelligt. Hvis man vælger at købe aktier i et mineselskab, vælger man også en meget bred tilgang, som nok ikke vil vise sig at være lige så lukrativ som at ramme de rigtige diamanter som investering.

Og det er jo lige det, der er afgørende.  At ramme de rigtige. Det er svært at vide, hvilke det er, da de faktorer, der er afgørende for, hvilke der stiger er uforudsigelige. Men hvis vi ser på de seneste 3 år, skal man ikke have ramt helt galt, hvis man har købt en diamant i en hæderlig kvalitet og størrelse.

F.eks. kostede en 2 ct. i en god kvalitet (men ikke den bedste) 300.000 i 2010. Samme sten vil i dag koste ca. 475.000.

En 0.50 ct i god kvalitet kostede omkring 12.000 og ligger nu på ca. 17.000.

Og med et netop modtaget opkald fra auktionshuset i Geneve er hammeren faldet, og endnu en verdensrekord er slået. Pink Star blev solgt for usd 74 millioner (plus salær) og er således verdens dyreste diamant. Som ventet er køberen anonym. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk