Kunsten at holde fast i vinderaktierne

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
12. nov 2013

Det er omtrent ligeså fristende som for dem der elsker søde sager at spise slik. Mange kunne have gavn og godt af at fokusere mere herpå og kende sig selv bedre. Det bliver næsten kun værre jo tættere man sidder på kursudviklingen og hver eneste dag følger intenst med. Det handler om fristelsen til at sælge kursvindere og købe de aktier, som er faldet ud fra devisen at ”dagens tabere må være morgendagens vindere” og vice versa. Virkeligheden er en lidt anden. Vinderne har en tendens til at være vindere længere tid end investorerne aner det. På samme måde har taberne en tendens til at forblive tabere i en længere periode.

Vindere er ikke skabt på tilfældigheder

Vindervirksomheder bliver ikke skabt over natten og på tilfældigheder. Hvis vi for en stund ser bort fra selskaber som oplever en hurtig ”hall of fame” og senere som en anden Tour rytter falder tilbage og ned igennem feltet som en konsekvens af at have ydet over evne i en længere periode, så er vindere skabt af solidt stof. En vinderaktie har med andre ord vinderkarakteristika.

Turn around selskab kan også være en vinder

En vinderaktie kan også være et selskab som går fra noget værre til det bedre. Et selskab som har været igennem en hård tid med faldende aktiekurs, skrantende indtjening osv. Når tingene vender sker det heller ikke på basis af tilfældigheder, men ofte som en konsekvens af en målrettet indsats og måske samtidig også at tidernes gunst går i den rigtige retning. Det kan også være at der på vitale poster ændres noget og det kvalificerer selskabet til at gå fra at være en taber til en vinder. Vestas er et eksempel på et turn around selskab.

Stigninger har flere fædre

Et selskab i konstant fremgang, bliver ved med at stige. Dels som en konsekvens af at indtjeningsudviklingen er positiv og meget ofte også fordi investorerne oveni den stigende indtjening også bliver kursbelønnet med en stadig lavere risikofornemmelse og –præmie. Investorerne får med andre ord i pose og i sæk, hvilket Ikke er så underligt endda. I en stadig mere foranderlig verden tyr investorerne til det sikre. De som med usvigelig sikkerhed år efter år leverer fremragende resultater og afkastforvænner investorerne. De har et godt og højt bundniveau.

Hvad kendetegner vindere?

Der er flere faktorer som kan give dig et hint om at du har fat i en vinderaktie. Noget af det som jeg bl.a. fokuserer på er:

 

  • Hold øje med indtjeningsmæssige justeringer. Så længe der sker opjusteringer, bør du i hovedreglen holde fast. Opjusteringer varer ved længere end du antager. På samme tidspunkt har dårligdomme i trængselsvirksomheder det også med at bide sig fast i en længere periode.
  • Fokuser mindre på prisfastsættelse. Prisen er det du kan se; indtjeningen er det som du estimerer. Kend investeringsspillereglerne. Når flertallet fokuserer på vækst er det = "spillereglerne".
  • Fokuser på innovationskraft og evnen til at forny virksomheden.
  • Stærke virksomheder har en  stærk ledelse.

 Det er fristende at sælge

Fortsatte stigninger i selskaber med et højt og stabilt bundniveau eller selskaber som klarer cuttet og bliver turn arounds får det til at krible i investorerne. Nu må der snart være nået en øvre grænse for hvor meget vækst og indtjening der kan være i et enkelt selskab. Men det går ofte lige modsat. De gode historier har en tendens til at fortsætte om ikke i det uendelige, så dog meget længere end man umiddelbart kan forestille sig. Novo Nordisk, Apple, Google er gode eksempler eller eksponenter herfor.

Dårlige historier fortsætter også

På samme måde som de gode historier henrykker, har de dårlige det ligeså med at skuffe. ”En ulykke kommer sjældent alene” og bliver ofte fulgt af andre. Et selskab som er i modvind svarende til stiv kuling, forbliver ofte i modvind længere end man forestiller sig.

Svært at se skoven for bare træer

Jo mere man følger med på markederne, jo sværere bliver det. Jo tættere man er på casen; jo oftere man checker aktiekursen i bedste mening, jo større er risikoen for at falde for fristelsen til at sælge sine vinderaktier og dermed gå glip af en betydelig del af stigningerne.

Det lyder let og nemt at undgå.  I praksis er det ganske svært at holde fast i netop vinderne. En god udvikling fortsætter meget længere end man kan forestille sig. På samme måde har dårligdommene det med at plage investorerne og ride deres afkast som en mare.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk