Hidsig skattemoralisme

Lisbet Røge Jensen

Der er fart over feltet her dagen efter, at tredje afsnit af DR’s famøse skattely-program – en såkaldt dokumentar om “hvordan rige danskere og firmaer skjuler deres formuer i skattely” – rullede over skærmen.

I gårsdagens program fik man, synes man selv på stationen, skovlen under en Jyske Bank-mand, som gav DR’s muldvarp “gode råd til, hvordan han kan placere penge i skattely”. Man brugte TV Avisen til at følge op, og en tydeligt forarget studievært interviewede en overbevisende rolig Jyske Bank-direktør, der stod for fristelsen til at undskylde for alverdens ulykker men derimod fastholdt, at DR’s metoder var tvivlsomme. Paradoksalt nok er DR indtil videre den eneste, der tilsyneladende har gjort noget ulovligt, nemlig filmet i skjul i Schweiz. Medvirkende banker, advokater og revisorer har vist ikke beviseligt gjort andet end at opføre sig “uetisk” og “umoralsk” i en politisk korrekt optik.

På DR’s cue er Enhedslisten dog fluks på banen med krav om strengere straffe og mere lovgivning. Radikale afviser men er jo da ordentlige mennesker, så her henstilles alligevel til, at man skynder sig at presse Schweiz til at lade være med at være så skattely-agtig. Liberal Alliance afviser blankt Enhedslisten, mens Venstre påpeger, at skatteundragelse allerede er ulovligt.

“Det er helt urimeligt og fuldstændig uacceptabelt, at velbetalte advokater, etablerede banker og rådgivere kan tjene styrtende på at fuppe fællesskabet,” siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper. Nu ved Skipper jo ret beset ikke – og det gør vi andre heller ikke, selvom DR forsøger at overbevise os – om der er foregået noget fup. Jyske Bank har bedt om at se de 11 timers optagelser, der ligger til grund for programmet, men DR vil ikke udlevere af principielle årsager. Indtil sagen falder på plads, bør såvel stationen som politikere måske hidse sig ned, så man ikke risikerer at hænge uskyldige mennesker og virksomheder ud.

Hvis nogen føler sig trådt over moralen, kunne de i øvrigt overveje at gå til Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd. Her har man vist alligevel ikke så meget at lave og håndterer netop sager om krænkede følelser. Det vil sige, at her kan man gå hen med sine kvababbelser og finde fred. Klageinstitutionen behandler sager, hvor OECD’s retningslinier for såkaldt ansvarlig virksomhedsadfærd overtrædes. I disse ganske omfattende retninglinier står blandt meget andet, at “virksomheder skal afstå fra at søge eller acceptere undtagelser, der ikke er omfattet i de lovmæssige eller forskriftsmæssige rammer for menneskerettigheder, miljø, sundhed, sikkerhed, arbejdsmarked, beskatning, finansielle incitamenter eller andre forhold” (mine markeringer).

Se, Enhedslisten, vi har slet ikke brug for mere lovgivning. Vi har gummiparagraffer og pseudodomstole, der fungerer parallelt med retssystemet, og som omfatter alt. Alt! Her kan I bare gå hen, når I skal hænge Kapitalen til tørre. Uanset om de har ageret lovligt eller ulovligt.


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.