Fra nedjustering til opjustering i Danske Bank

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
01. nov 2013

Justeret for handelsomfang og –indtægter leverede Danske Bank et godkendt regnskab. Derimod var meldingen om at det tager endnu længere tid at komme på indtjeningsmæssig omgangshøjde med sine nordiske konkurrenter et vidnesbyrd både om at Thomas Borgen distancerer sig fra fortidens synder. Men samtidig også at udfordringerne og sundhedstilstanden er værre end forventet og antaget. Nedjusteringen forblev uden kursmæssig effekt på grund af lave forventninger.

En lige højre til aktionærerne i Danske Bank

Det var som sådan ingen overraskelse, at Borgen nedtoner forventningerne til Danske Banks overskud i 2015 fra en egenkapitalforrentning på 12 til ”et lavere tal”. Men at det bliver justereret til 9 % og at det langsigtede niveau på ”over 12 % efter skat” nu rækker tidsmæssigt væsentlig ud over 2015, var et hårdt slag i ansigtet for Danske Bank investorerne.

Danske Bank er den svageste af de store i Norden

Danske Bank forbliver den svageste af de større skandinaviske banker. At aktien er lavere prissat end netop konkurrenterne, er der fortsat en god grund til. Det bliver der med sikkerhed ikke ændret på kortsigtet efter dagens nedjustering.

Nedjustering for 2013 til at bære

Det er ikke så meget nedjusteringerne til 2013, som i sig selv gør ondt. Ej heller en negativ præcisering i forhold til 2015. Men nedjusteringen afslører at udfordringerne er større end investorerne regnede med og rækker langt ud over hvad man kan tilskrive at Thomas F. Borgen ønsker at fragøre sig fra den tidligere ledelse og give sig selv et udgangspunkt, hvorfra han næsten kun kan overraske.

Ingen negativ kursreaktion skyldes lave forventninger

Hvordan kan man slippe afsted med at lave en triple nedjustering (2013, egenkapital forrentningsmålsætning for 2015 og udskydelse af lang sigt (nu senere end 2015)), uden at det har nogen negativ kursmæssig effekt?

Investorerne troede ikke på egne Danske Bank tal

Det er et godt spørgsmål, som har primært to årsager og svar. For det første er det et bevis på at markedet har tillid til Borgen og at der nu sker en ”nulstilling af forventningerne”. For det andet og nok vigtigere, så var den gennemsnitlige forventning til egenkapitalforrentningen i 2015 forud for regnskabet i størrelsesordenen 8,5 % på trods af Danske Banks egne og officielt udmeldte 12 %. På den måde bliver der matematisk ikke en negativ afvigelse på 12 – 9 % = 3 % men en positiv afvigelse på 9 – 8,5 % = 0,5 % i investorernes favør.

Slutfacit – begrænset potentiale de kommende kvartaler

Slutfacit efter første regnskab fra Borgen bliver, at investorerne glæder sig over en ny rorsmand. At der bliver gjort op med fortidens synder og at investorerne opfatter, at de ikke har tabt 3 % i egenkapitalforrentning, men tværtimod vundet 0,5 % i forhold til det, som de havde regnet med.

Borgen er dermed ”helt efter bogen” set i investorernes øjne. Potentialet i aktien har dog fået et skud for boven, som trods alt må være begrænset de kommende kvartaler. Ikke mindst fordi centralbankrenterne forbliver underdrejede de kommende år.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk