Bloddiamanter i omløb

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
22. okt 2013

Nu var vi lige så stolte af os selv i diamantbranchen. Efter 10 års kompromisløst arbejde har The Kimberley Process Scheme  sammen med indflydelsesrige spillere i branchen, kunne brøste sig af at have nedbragt handel med de såkaldte bloddiamanter fra 10% til under en halv procent. I branchen åndede vi lettet op da den gode nyhed ramte vores indbakker for et halv år siden.

Desværre skulle den gode samvittighed ikke vare så længe. Der er dømt alvorlig uren trav hos verdens fjerde største diamantproducent, Zimbabwe. Marange Diamond Fields har skabt sig et alvorligt problem. Ifølge flere uafhængige rapporter er 1.3 millioner carat til en værdi af mere end 130 millioner dollar blevet pist væk gennem de sidste 3 år. Diamanterne forsvandt efter opløsningen af et joint venture mellem 2 mineselskaber. Men ikke nok med det, er alene i år flere millioner dollars overskud fra samme område også forsvundet på mystisk vis.

Det er ikke mere end et år siden, at vi blev advaret i branchen om, at der var rod i geledderne i de store mineselskaber i Zimbabwe, men at de skulle være så omfattende, var ikke åbenbaret.

Advarslen, der kom fra en af de store spillere i diamantbranchen, handlede om, at man havde frigivet diamanter, der ikke er udvundet  indenfor de krav og rammer, der er formuleret af The Kimberley Process Scheme, der skal sikre, at der ikke er tale om de såkaldte ”bloddiamanter”.

Bloddiamanter – også kaldet konfliktdiamanter, er betegnelsen for diamanter, der finansierer illegale og voldelige oprørsgrupper, og som overtræder menneskerettighederne. Bloddiamanter har tidligere finansieret brutale krige, særligt i Liberia, Sierra Leone, Angola, Congo og Elfenbenskysten, der har haft døden af flere millioner mennesker til følge.

Global Witness peger på en mistænkelig sammenhæng mellem det dominerende parti, Zanu –PF (Zimbabwe African National Union Patriotic Front)med præsident Mugabe i spidsen og deres udvikling af de mere og mere voldelige sikkerhedsstyrker, der er underlagt partiet og som skal beskytte deres interesser.

Global Witness er blev stoppet i deres forsøg på bevisførelse,  da de kom for tæt på blev de anklaget for spionage, hvilket er ulovligt.

At der er tale om korruption af højeste carat er der vist ingen tvivl om. 

Kinesiske byggematadorer har fået lov til at anlægge en landingsbane på Marange Diamond Fields, hvor privatfly letter og lander uden and blive sporet og uden at skulle gå gennem nogle som helst former for told -og immigrationsformaliteter. De piloter, der har klaget over uregelmæssighederne til myndighederne, Har løbet panden mod muren – måske fordi Zimbabwe Republic Police Trust ejer 20 % af investeringsprojektet.

På mystisk vis er 12 politikere, der alle havde det tilfælles,, at de spændte ben for Mugabes planer for området, kørt galt uafhængig af hinanden gennem de senere år.

På Zanu-PF ’ s website kører deres punch line ved siden af deres flag: The Land is the Economi The Economy is the Land” – no wonder de fleste mennesker i Zimbabwe stadig lever i dyb fattigdom.  Tænk hvis punch linen blev:  The land is the People The People is the Land? For hvor ville det være rigtigt og fair, hvis landets ressourcer  blev til glæde for landets befolkning i form af forbedret infrastruktur, sygehusvæsen og uddannelsesmuligheder – få bare at nævne få udviklingsområder.

Heldigvis kan vi selv i branchen sikre, at vi ikke handler med diamanter, som er udvundet i det område, det er bare rigtig ærgerligt, at det skal være nødvendigt.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk