Flyt opsparingen, scor kassen og få et los over skinnebenet

Når bankkunder flytter deres investeringer ud af deres bank, sker det, at deres vilkår forringes. For eksempel i kraft af dårligere renter på de lån, som de har beholdt i banken. Som udgangspunkt er jeg helt enig i argumentet om, at du kun får mængderabat, hvis du køber store mængder. Men bankernes prismodeller på formuepleje giver udfordringer.

Eksempler fra den virkelige verden

Nu er jeg stødt på flere tilfælde, hvor folk har fået dårligere rentesatser, når de flytter deres investeringer fra banken. Jeg har oplevet, at en læser flyttede sin pension, hvorefter renten på boliglånet blev sat op. I Miranova fik vi for nylig en kunde, der flyttede sine investeringer, hvorefter hans indlånsrente blev sat ned i den gamle bank. Du kan være sikker på, at losser din bank dig over skinnebenet med højere rente på lånet, så har du foretaget et meget vigtigt træk for dine investeringer: du har snydt banken for en solid indtjening på DINE investeringer og er nu klar til selv at score kassen.

Bliver dine investeringer voldtaget, hvis du flytter lånet?

Men hvad sker der, når man i stedet flytter sit lån og lader investeringerne stå i banken? Flere banker har et formueplejegebyr, som typisk udgør en procentdel af formuen. Den sats er det naturligvis mulig at skrue op for. Men for de banker, hvor man betaler for formueplejen indirekte, er der grund til at være på vagt. Banker tjener blandt andet penge på:

  • kurtage ved køb og salg af værdipapirer
  • spredning mellem købs- og salgspriser på værdipapirer
  • formidlings- og tegningsprovision

For alle tre gebyrer gælder det, at banken tjener flere penge, når der bliver handlet i investeringsdepotet; mere kurtage og mere provision til banken. Men det gavner næppe investor, at der handles ekstra, bare fordi lånet er flyttet til en anden bank. Den slags handler bør for eksempel være begrundet med, at aktieandelen nu er blevet for stor. Det er også muligt for banken at skrue op for din aktieandel, da det kan udløse større provision fra investeringsbeviser. En provision der giver et noget uheldigt incitament.

Jeg forestiller mig morgenmødet ude i bankfilialen.

Fru Hansens banksælger: ”Fru Hansen har flyttet sit lån”.

Svar fra kollega: ”Hm. Så må vi hellere handle nogle værdipapirer i hendes depot for at kompensere for den tabte fortjeneste”.

Statistikkerne viser, at investeringsbeviser bliver handlet flittigt hos danskerne. Man må ikke håbe, at det sker fordi folk flytter deres lån. I Danmark betaler man i høj grad indirekte for at få sine investeringer og pensioner forvaltet, og det har nogle ganske uheldige incitamenter. Så hold godt øje med dit værdipapirdepot!


 

Se flere blogsProfil