SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Opskriften på dårlig ledelse

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
11. Oct 2013

Man tager...

…lidt for rigeligt selvfede mandspersoner med alt for lavt selvværd. Selvtilliden derimod skal være nogenlunde intakt. For synets og ligestillingens skyld blander man en kvinde i. Man sikrer sig, at de hverken forstår sig på mennesker eller intern kommunikation. Samt at de heller ikke har ambitioner om at udvikle sig på disse områder.

Det er vigtigt for resultatet, at alle i lederteamet har et passende usympatiskt, omend camoufleret, magtgen, og de forstår at maskere sig selv i en god idé (de aldrig får eksekveret). Hvis disse grundingredienser er tilstede, kan tilberedningen fortsættes.

Man tilsætter yderligere:

  1. En virksomhedsstrategi som folk længere nede i organisationen ikke kan forholde sig til
  2. Mål der ikke kan indfries
  3. Projekter uden særlig strategisk mening

Herefter insisterer man på, at den øvrige organisation forpligter sig til planerne. Man pakker ærindet ind i en proces, der ligner involvering og hensyntagen til medarbejderne og linjelederne.

Alle forudsætninger er nu tilstede for, at der kan skabes dårligt arbejdsklima og illoyale medarbejdere.

Nå ja, der mangler da den sidste bestanddel, der sikrer etableringen af den komplette taberfabrik: Konfliktskyhed.

Lederne skal nemlig foruden at kunne indgå ufrugtbare alliancer med hinanden også være i stand til at kunne undvige afsløringer af deres manglende kompetencer. De skal kunne gemme sig eller gøre sig usynlige, hver gang grunden gynger under dem. Sidst, men ikke mindst, skal de vide, hvordan de skubber en underordnet ind foran dem selv, som de rituelt kan slagte i stedet for selv at tage skraldet for deres ufuldstændige beslutninger og mange mislykkede projekter.

Og hold så lige billedet dér et øjeblik. Hvordan kan det være, der stadig findes så mange dårlige ledere i toppen af dansk erhvervsliv? Dét begriber jeg ikke.

Jo bevares, danske bestyrelser består af fastlåste medlemmer med gamle normer, der åbenbart stadig trives bedst med at engagere dem, de kender. Meget tyder på, at headhunterens bidrag alt for ofte udgør et forudbestemt bestillingsarbejde:

- Kim fra golfklubben skylder Anders en tjeneste. Efter en utroværdig ansættelsesproces, hvor mere end 100 ledere har været i såkaldt betragtning til jobbet, bliver Anders ansat som direktør.

Jeg tænker følgende temaer for en bedre fremtid:

  1. Vær et ordentligt menneske
  2. Udvis mandsmod og –hjerte
  3. Agér på resultatet af organisationens medarbejdermålinger


Composing er snart klar med resultatet af en række analyser, der alle belyser behovet for de tre temaer. Jeg vil uddybe hvert tema i mine kommende blogindlæg.

I mellemtiden vil jeg ikke koge suppe på en sten…
 

NB. Inden du nu farer i blækhuset, bør jeg vel nævne, at der findes flere gode eksempler på mentalt godt udviklede og rigtig dygtige ledere i dansk erhvervsliv. Jeg har oven i købet glæden af at arbejde sammen med flere af dem.

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk