Ny FED chef: Goddag til en pengepolitisk arbejdsminister

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
10. okt 2013

Nomineringen af Janet Yellen som ny centralbankchef i USA er omtrent ligeså lidt overraskende, som det politiske kaos i USA. Efter en pengepolitiske due kommer endnu en af slagsen. Nedlukningen i USA og den fortsatte frygt for at arbejdsmarkedet heler i langsommere end ønsket tempo, holder renterne fortsat lave. 2014 er for nærværende det bedste bud på en begyndende og langsom afvikling af de månedlige støtteopkøb.

FED minutes tyder på eftertænksomhed

Offentliggørelsen af ”FED minutes” viste, at afgørelsen om hvorvidt pengepolitikken fortsat skulle være stå på ”fuld stimulans”, var relativ snæver. På den anden side er det ikke et 50/50 spil der handler om, at hvis vægten er i balancen, kan det tippe til hvad side det skal være. Efter 5 år med en betydelig ”underbeskæftigelse”, vil centralbankmedlemmerne trods alt være 100 % sikre på at økonomien kan klare sig selv, før de træffer en beslutning. I andre sammenhæng kan 51/49 være et flertal. I denne sammenhæng skal man nok være 70/30 overbeviste, før der trykkes på knappen.

FED frygtede politisk kaos

I sidste ende var det givetvis frygten for en gentagelse af 2011 med politisk kaos om gældsloftet, som endte med at gøre udslaget for FED medlemmerne. Og som vi ved nu, har politikerne ikke ”svigtet denne tillid” 10 dage inde i nedlukningen.

Yellen fokuserer på beskæftigelsen

Bernanke overraskede mange med at hive et af de ”gamle” nøgletal frem som alibi for at fastholde stimulanserne: Den gennemsnitlige tid en arbejdsløs havde været netop arbejdsløs. Yellen ligger på linie med Bernanke. Forbedringen i beskæftigelsen og dermed også i den gennemsnitlige arbejdsløshedstid, vil ske gradvist over tid og derfor har FED fortsat ikke noget hastværk.

Pengepolisk aftrapning starter i 2014

Det næste FED møde bliver 29-30./oktober. Her er en ”tapering” usandsynlig. På samme måde i december. Det mest sandsynlige er at Bernanke vil overlade det til Yellen at vurdere i 2014 efter sin officielle indsættelse i januar, hvornår pengepolitikken skal begynde sin stramning. Hun kigger ligesom sin forgænger mere på beskæftigelsen og underkomponenterne end markedsforventningerne har signaleret.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk