Det er ikke kun republikanernes skyld

Lisbet Røge Jensen

“Barack Obama kommer ikke dårligt ud af det her overhovedet. Republikanere vil få skylden for den her lukning." Sådan siger en USA-ekspert idag til Børsen.

Den konklusion er måske lidt mere stejl, end situationen kræver. Kort forinden den amerikanske føderale regering mistede sit mandat til at bruge skatteborgernes penge på bestemte budgetområder, viste en meningsmåling nemlig, at befolkningen ikke i nogen særlig grad bebrejder republikanerne.

Pew Research Center spurgte, hvem der bærer det meste af skylden, hvis republikanerne og Obama-administrationen ikke kunne enes om en aftale:

39 pct. mener republikanerne
36 pct. mener Obama-administrationen
17 pct. mener begge

Interessant nok var det markant mest republikanernes skyld ved sidste nedlukning, under Clinton, mente befolkningen, og procenterne fordelte sig dengang i 1995 som følger: 46/27/20.

Kan vi så være sikre på, at Obama ikke kommer dårligt ud af budgetproblemerne? Eller for den sags skyld at republikanerne får hele skylden? Det vil vise sig.

Konservativ kommentator, og tidl. rådgiver for bl.a. præsident Reagan, Pat Buchanan argumenterer således, at republikanerne sådan set gerne finansierer den føderale regering i sin eksisterende form. Det er finansieringen af Obamacare, der er det eneste problem:

“Twice in the last week House Republicans have voted unanimously to fund the U.S. government.

If national polls are to be believed, those House Republicans are doing exactly what America wants. A majority of Americans oppose a government shutdown. And a majority oppose Obamacare.

Who, then, is preventing the government from being funded?"

Buchanan foreslår at bryde budgetforhandlingen ned i bidder, som der også tidligere er tradition for at gøre, således at hvert omkostningsområde bliver godkendt for sig. Budgetgodkendelser Huset altså allerede har foretaget.

Tilsyneladende lurer intet Tea Party-anarki her – regeringen kunne så nydeligt rulle videre i al sin monstrøsitet med republikanernes velsignelse. Hvis altså de kunne slippe for den budgetbid, der indeholder Obamacare.

 "I didn't come here to shut down the government," sagde republikaneren John Boehner, Speaker of the House, og hvorfor skulle folk ikke tro ham? De hælder tilsyneladende ikke meget mere til at bebrejde ham og partifællerne nedlukningen end demokraterne. Obama kan lige så vel træde ud af “den her lukning" som arrogant og kompromisløs. Skråsikkerheden i bebrejdelserne af republikanerne kan meget vel være ubegrundet.


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.