Nedlukning i USA - Ro på

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
01. okt 2013

Ved midnatstid på den amerikanske østkyst er der ikke udsigt til nogen hurtig amerikanske politisk bevægelse. Republikanerne vil have Obama til at udskyde sin sundhedsreform i et år, mens Obama står fast. At dømme efter markedsbevægelserne og de udsving som der historisk har været især under en ”nedlukning”, skal investorerne ikke vente dramatiske dønninger; med mindre det er undtagelsen der denne gang bekræfter reglen.

Nedlukning mere sandsynlig. Effekt på økonomi moderat

Der synes ikke at være gode udsigter til at demokrater og republikanere finder hinanden i hvad der efterhånden er lidt mere end 11. time for at undgå at den amerikanske økonomi bliver sat lidt i dvale. Det kan udskyde opsvinget, men reelt true det, kan det nok ikke. Økonomer har beregnet at en uges nedlukning kan koste mellem 0,2-0,4 % på bruttonationalproduktet. Til sammenligning voksede BNP i 2. kvartal med 2,5 % opgjort på årsbasis. Hvis det således var 2. kvartal som var retningsgivende for hele året, vil en nedlukning i en uge kunne barbere ca. 1/6 af årets økonomiske vækst. Der er mange forbehold og hvis’er i den beregning.

Moderat markedsreaktion

I går, mandag var der en moderat markedsreaktion, som måske kan betegnes som en form for stilhed før stormen. Aktierne, USD og renterne faldt let. Det viser en afventende holdning hos investorerne og også at det mest realistiske er, at der hvis der kommer en nedlukning vil der være tale om en kortvarig en af slagsen.

Historien og aktierne

Historisk set har aktierne og de finansielle markeder i det hele taget haft for vane at tage tingene roligt. Lidt statistik om udviklingen kan beskrive det:

  • Der har været 17 nedlukninger
  • Aktiemarkederne er i gennemsnit faldet med 0,2 % under nedlukningerne.
  • Markederne har i gennemsnit genvundet tabet i 10 dage efter genåbningen.
  • I 6 tilfælde har en nedlukning varet mere end 5 dage. Her var der tale om en gennemsnitlig nedgang i S&P 500 på 2 %

Investorerne er politisk skeptiske

Historien tilsiger at en nedlukning er mulig. Samtidig har de finansielle markeder i gennemsnit taget disse nedlukninger med relativ ro. Investorerne har en fornemmelse af at det drejer sig om politisk positionering og markering af særstandpunkter. Det er ikke normen at markederne panikker, og det sker heller ikke denne gang. Alligevel gør investorerne klogt i ikke at gøre regning uden vært. Politik og økonomi er en umage størrelse og par, som på kort sigt kan gøre knuder.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk