Vestas fra grim ælling til smuk aktiesvane

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
27. sep 2013

Vestas aktien er 4 doblet i værdi i 2013; aktierusen er tilbage og Bert Nordberg bør bæres i guldstol. Kun få tror nu ikke på at kurs 150 blot bliver en mellemstation mod noget bedre. Sådan kan verden og investorerne ændres på blot nogle få kvartaler.

Engang for ikke så længe siden

Det føles måske som evigheder, men faktisk er det kun nogle kvartaler siden. Vestas aktien var nede for at vende i underkanten af kurs 25. Forude lurede en kapitaludvidelse som truede med at udradere de sidste rester af de investorværdier, som på lidt over 3 år var smuldret med ca. 97 %.

Alle alarmklokke blinkede og havde i øvrigt gjort det igennem længere tid. Investorerne var bange for at bankerne skulle trække ”stikket” og sige ”game over”. Ledelsen havde slidt markant på investorernes nerver og tillid. ”Intet nyt var skidt nyt” og blot ”stilhed før stormen”. Næste meddelelse var nemlig efter al sandsynlighed endnu en nedjustering, manglende omkostningsstyring og en elendig kommunikation og fatal forventningsstyring.

Så kom Bert fra Sverige

I sin tiltrædelsestale nævnte Bert Nordberg, at tillid er noget som man skal gøre sig fortjent sig. På sit underspillede svenske, vidste han bedre end de fleste andre, at når investorerne er i afkastmæssig chok er den rigtige kur at  underspille, love mindre, indfri og positivt overraske . En lang kursrejse indenfor en kort tid – skulle det vise sig - var begyndt.

Aktiekursen 4-6 doblet

Fra lavpunktet blev nået i 2012 er aktiekursen 6 doblet. I forhold til starten af 2013 er der ”kun” tale om en 4-dobling. Men immervæk. Aftalen med Mitsubishi er foreløbig kronen på værket.

Gode nyheder skal komme på det rigtige tidspunkt

Når Vestas i disse dage annoncerer store ordrer stiger aktien markant. Hvis det var sket, mens kursen gik ned, ville investorerne blot have trukket på smilebåndet og ment ”at de ordrer var der nok ikke meget indtjeningskød på”.

På samme måde med MHI aftalen. Var den kommet i slutningen af 2012, ville den kun have haft en mindre eller beskeden effekt. Det kræver det rette ”kursklima”. En organisation i fremgang og fremdrift for at man får den det fulde udbytte og den rigtige effekt af en god nyhed. Det skete i dag.

Nogle vil hævde at man har solgt halvdelen af den fremtidige off-shore kage for billigt. Investorerne er ligeglade. De ser en fortsat nedgang i risikofornemmelsen som det væsentligste, og fejrer det med store stigninger. De har nok ret. Det har de jo i øvrigt altid. Markedet tager ikke fejl på den måde at til enhver køber findes der også en sælger.

Vestas er historien om en turnaround

Vestas udviklingen er netop essensen af et selskaber i en ”turn-around”. Der kommer en stor kursstigning uden at selskabet af den grund behøver at tjene penge. Nogle kalder det for Kejserens nye klæder. Kursstigninger uden ”tøj på”. Sådan er der så meget.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk