Verden vokser, Europa trækker

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
11. sep 2013

Paris-baserede OECD (Organisation for Economic Development and Corporation) har publiceret deres ledende indikator for juli måned. Indikatoren er bygget til at forudse den økonomiske vækst de kommende seks måneder, noget som den gør med rimelig succes.


Den ledende indikator har været på vej op siden sidste efterår, og endnu en gang viste den solid fremgang for den globale økonomi. Signalet herfra bekræftes af andre indikatorer, som f.eks. PMI-barometrene og de såkaldte economic surprise indeks, der på seneste er steget kraftigt. Som tidligere er denne fremgang drevet af USA og Japan, men bidraget fra Europa er nu både tydeligt og stigende. Også Danmark rider med på denne bølge. Derimod viser emerging markets over en bred kam fortsat svaghedstegn, og lande som Brasilien, Indien og Kina oplever vedvarende fald i deres ledende indikatorer.


Ekspansion driver aktier

Der er historisk set en tydelig sammenhæng mellem konjunkturfaser og udviklingen på de finansielle markeder: Generelt belønner finansmarkederne risiko, men ikke når den økonomiske udvikling er negativ. Denne indsigt fylder ikke mere, end at du har plads til den i baglommen. Med udgangspunkt i min konjunkturmodel har jeg derfor forventet positive afkast på aktier siden sidste efterår, og jeg ser gode chancer for en fortsat stigning de kommende måneder. Ligeledes er den økonomiske udvikling konsistent med, at aktier leverer højere afkast end obligationer. Der er mange brændte børn i den økonomiske debat for tiden, men set fra oven er vi også i den del af den økonomiske cyklus, hvor obligationsrenterne stiger og hvor centralbankerne overvejer at slippe foden fra speederen. Plus ça change.

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk