Diamanter er ikke det værd, du gav for dem

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
05. sep 2013

Kan man forestille sig en virkelighed, hvor prisen på metervarer er dyrere end det færdige jakkesæt? Eller hvor kiloprisen på grisen i stalden er højere end kiloprisen på baconen, der ligger pakket i køledisken? Det er den pudsige virkelighed i diamantbranchen i øjeblikket. Prisen på den rå uforarbejdede diamant er i flere tilfælde dyrere end den polerede og certificerede smukke diamant i butikkerne.

For at kunne skabe logik af dette faktum, må man først forstå, at rådiamantbusiness og den polerede diamantbusiness er 2 vidt forskellige størrelser. Og der er krig.

Vigtige spillere i branchen bekriger hinanden for at vinde terræn, som vi f.eks. ser med Tiffany, der er en stor detailkæde, som vil ind i minedrift og De Beers, der altid kun har været aktiv i minedrift vil ind i detailbranchen med egne butikker.

Groft sagt kan man sige, at der er 6 større spillere, der styrer hele showet. Det er 6 virksomheder, 6 ceo’s, der holder priserne på rådiamanter oppe.

De er blevet en kende modige efter længere tids prisstigninger og en ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Det bemærkelsesværdige er, at priserne på polerede diamanter ikke har fulgt trop. Det betyder, at der pt. er en kæmpe forskydning, som ikke synes holdbar.

Mineselskaberne, der sælger rå diamanter har is i maven. De har en indstilling, der hedder: Hvis vi ikke sælger i dag, sælger vi dem i morgen – til en endnu højere pris. Når brokerne af polerede diamanter rynker i panden og ryster på hånden, svarer mineselskaberne:" Tag det nu roligt – med de voksende store økonomier i Kina og Indien, vil der altid være nok kunder". Mineselskaberne selv sidder lunt i sadlen med  lukrative bankaftaler, der fungerer som en finansiel lykkepille med nulrenter. Holdingen er klar: "Hvis kunderne/sliberierne ikke vil betale prisen, tager vi rådiamanterne væk fra markedet."

Sliberier selv er dog også en medvirkende årsag til, at de tårnhøje priser på de rå sten opretholdes. De sidder lidt i klemme mellem mineselskaberne og detailhandlen. De betaler, hvad som helst for at redde værdien af sit varelager.

For nyligt sad en af de gamle garvede til en auktion og bød bemærkelsesværdigt meget over markedspris, hvorefter sidemanden spurgte ham: Hvorfor bød du så meget?

Han hviskede: Jeg har lige sikret værdien af hele mit varelager!

Uanset, hvad der sker i lejren med de rå diamanter, er slebne diamanter følsomme overfor udefra kommende kræfter, som kan forklare, hvorfor priserne på disse ikke har fulgt trop:

• Global økonomisk udvikling

• Renteniveau

• Valutakurser

• Aktiemarkedet

• Generel politisk usikkerhed

Så hvad er den rigtige pris på en diamant i dagens marked? Her må jeg citere en af branchens ildsjæle, Martin Rapaport:

”Diamanter er ikke det værd, som du gav for dem – de er det værd, som det koster dig at genanskaffe dem.”

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk