Vestas bliver ikke det samme uden Ditlev

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
22. aug 2013

8 år er gået siden Ditlev Engel (DE) tiltrådte i Vestas. Ikke mange vil huske, at aktien under DEs ledelse er steget med 40 %. I stedet vil de fleste fokusere på at han lønmæssigt har trukket 120 mio. på aktionærernes konto, når hans kontrakt ”udløber” i 2015.

Vestas i stærk turbulens

Det er ikke så mærkeligt at Vestas har ført en stærk omskiftelig tilværelse i DEs ”regeringstid”. Når man løbende er afhængige af statssubsidier, vil udviklingen i omsætning og indtjening reelt være lagt i hænderne på politikerne. Plus/minus det som man selv kan påvirke ved at erobre markedsandele og være ekstraordinært dygtig/dårlig til at optimere sin forretning.

Boom/Bust

Modeinvestering er langsigtet farlig, fordi moden og tiderne skifter. Under DE har Vestas både været i investeringshimlen i august 2008 blot 3 uger før kollapset i Lehman Brothers, da investeringsmoden dikterede alternativ energi. 5 år senere i 2. halvdel af 2012 var det derimod den anden del af skalaen som blev bragt i anvendelse, da aktiekursen fra toppen var faldet med 97 % og befandt sig under 25. 

Vestas er steget med 40 % under DE

Det er kun de færreste som ved, at Vestas faktisk er steget i den tid, hvor DE har været topchef. Ca. 40 % godt hjulpet på vej af dagens 10 % opgang. Uden den kraftspræstation, som årets kursstigning har været, hvor aktien er blevet mere end 3 doblet, vil eftermælet være et kursmæssigt noget andet og mindre flatterende for topledelsen.

Er Vestas ved at blive ”svensk”?

Vestas er nu på vej til at blive ligesom SAS. Svensk Alt Sammen med svenskere på i det mindst udvalgte ledende poster som bestyrelsesformand, CEO og finansdirektør. At dømme efter kursudviklngen i Bert Nordbergs regeringstid, er det noget som investorerne er særdeles komfortable med. Givet er det, at i hans tid har der været markant mere styr på forretningen. Når aktien stiger i dag, skyldes det ikke mindst en enorm tillid til at der venter et veritabelt ordreboom i USA. En EBIT margin på 1 % og et forbedret cash flow alene gør det nemlig ikke.

Hvad man få for 120 mio?

Investorerne har altså fået 40 % i afkast med vilde kursmæssige udsving. Når DEs kontakt i 2015 har sidste betaling med en 2 års opsigelse, vil investorerne have betalt i omegnen af 120 mio. til topledelsen. Det er op til dem at vurdere om det har været pengene værd?

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk