Få ting kan få alvor forstyrre aktiefremgangen
Aktieinvestorerne kigger efter årets stort set uafbrudte optur fortsat langt efter faldgruber, som kan forhindre at året ender endnu bedre end der aktuelt er lagt op til. En kortsigtet mindre korrektion synes ligeså realistisk som at året trods alt ender endnu mere i afkastplus, end det aktuelt er tilfældet. Indekspotentialet er moderat. For primært de mere konjunkturfølsomme selskaber er potentialet i en lang række tilfældet fortsat stort og uforløst.
Stigninger på 10-17 % i Europa
I underkanten af 2/3 af 2013 er gået. For aktieinvestorerne har det hidtil været særdeles afkastgivtigt. Nogle af årets highlights, som investorerne hidtil har kunne glæde sig over er:
- Mange aktier er fordoblede eller det som er bedre.
- En lang række indeks er steget med lidt eller noget mere end 10 %.
- Europæiske indeks er steget med mellem 10-20 %. Netop det faktum at Europa er godt med på afkastvognen er et godt tegn for hvilken vej verdensøkonomien og også den europæiske er på vej hen.
Farer der lurer rundt om hjørnet
De kommende måneder er der flere faktorer som investorer kan tænkes at spekulere over og som kunne tænkes at påvirke i negativ henseende:
- Udvikler oprøret i Egypten sig til en regulær borgerkrig, og betyder det et endeligt farvel til det arabiske forår og ikke mindst: Kan det sprede sig til et markant ”oliepris spike”. Hvis ikke opstanden spreder sig og/eller der kommer en olieprisreaktion, er en markant negativ reaktion herfra mindre sandsynlig.
- Kommer der lidt uro op til det tyske valg om ca. 5 uger? Angela Merkel synes at nyde stor opbakning. Udadtil er der politisk uenighed. Indadtil er der dog stor enighed om Tysklands førte rolle i Europæisk henseende. Uro herfra synes meget lidt sandsynlig.
- Over de seneste 4 måneder er de amerikanske renter steget med noget der minder om 100 basispoint eller 1 %. Det skyldes bedre vækst og forventninger til, hvornår FED begynder afviklingen af sine obligationsopkøbsprogrammer. Aktuelt mener flertallet at en begyndende afvikling vil blive annonceret i september. Det kan give nervøsitet. Både for så vidt angår hvad stigende renter gør ved økonomien og hvilken investornervøsitet stigende renter og tab på obligationer kan skabe.
- For 3. og 4. kvartal er der forventninger om markante indtjeningsstigninger for de amerikanske selskaber i forhold til sidste år ganske massive. De seneste kvartaler har indtjeningsvæksten været noget mindre end det, som der aktuelt forventes for den resterende del af 2013. Når indtjeningen vokser langsommere end aktiekurserne, stiger prissætningen, og den kan blive en udfordring. Ikke alene men i kombination med andre faktorer.
- Stigende aktiekurser og flere penge investeret i aktier, kan gøre investorerne lidt overmodige. På kort sigt er en mindre korrektion/konsolidering absolut mulig og realistisk. Måske kommer den i forbindelse med FED mødet i september, hvor en del venter udmeldinger med hensyn til den første pengepolitik.
Let stigende kurser for resten af 2013 – men ikke uden bump
Det mest realistisk er fortsat at året ender med let stigende aktiekurser i forhold til det nuværende niveau. Der kommer bump på vejen, men bevægelsen mod en bedre økonomi med stigende vækst og voksende indtjening sammen med en fortsat kollektiv udvandring fra obligationerne, gør lidt bedre aktiehumør sandsynlig. Men ingenting udvikler sig i en lige linie (markante stigninger uden nervøsitet), og jo mere kurserne er steget, jo større er risikoen for at noget ”uforudset” kommer kursmæssigt ubelejligt.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak