Ship ohøj for Maersk

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
18. aug 2013

At sejle igennem urolige tider i relativt smult vande bør aftvinge respekt. Fredagens kursstigning for A.P. Møller Mærsk er fuldt fortjent. Aktien er godt og vel på vej til at sejle forbi 50.000.

Selvskabt = velskabt

Dagens regnskab fra Mærk er stærkt imponerende. Jeg tilslutter mig helt og holdent at resultaterne er ”selvskabt” igennem en fortsat stærk fokusering og prioritering på de faktorer, som selskabet selv kan styre og kontrollere: Omkostningerne. Makroøkonomien og de faktorer som er ”udefra givne”, kan ingen påvirke. Ej heller Mærsk.

Mærsk Line tjener penge

2. kvartal har været præget af en svag mængdemæssig udvikling. I kombination med containerrater som har været under et markant pres, er det intet mindre end en kraftpræstation, som Mærsk lægger for dagen. En betydelig reduktion i enhedsomkostningerne sammen med lavere bunkerpriser har forbedret bundlinien. Det betyder en bedre udvikling for 2. kvartal og har samtidig medført en opjustering af forventningerne for helåret. Det vidner om at Mærsk er sikker på at der er tale om en varig og holdbar forbedring, også selv om der ikke kommer nogen volumen eller prishjælp udefra.

Andre segmenter gør det også godt

Mærsk Line er den ubetingede svingfaktor og stigende/faldende mængder og priser for containderdelen gør forskellen for hele selskabet. Alligevel er der også en pæn/fremragende udvikling at spore i andre segmenter. Selv om Maersk Oil skuffer moderat, er det overordnede indtryk et godt regnskab, som er markant bedre end forventet; og det er det som investorerne fokuserer på.

Risiko for negative overraskelser lille

Investorernes fokus er fremadrettet. Regnskaber er historieskrivning. Det er forventningerne som i høj grad styrer udviklingen i aktiekursen. Efter et bedre-end-ventet-regnskab under ekstremt svære markedsvilkår, vil investorernes tillid til selskabet stige. Risikoen for en negativ overraskelse er ikke stor de kommende kvartaler og det bifalder investorerne naturligvis. Gad vide om ikke investorerne med dette regnskab endelig kan lægge den lidt kedelige udvikling bag sig. Siden toppen i 2007/2008 har udviklingen været langt ringere end for andre store virksomheder. Måske slutter det nu?

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk