Diamantpriser reddet fra himmelflugt

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
16. aug 2013

Med en guldpris der, i andet kvartal af 2013 faldt med hele 23%,  kunne det nemt have endt med en himmelflugt for diamantpriserne. Næst efter guld er diamanter nemlig blevet et alternativt tilflugtssted for investorer, der ønsker at sprede sin investeringsportefølje og sikre sine penge.  Med investeringssultne indere, som er kendt for store guldinvesteringer, kunne det have betydet en voldsom stigende efterspørgsel på diamanter, hvis ikke deres rupee var faldet med hele 10 % i samme periode.

Siden De Beers i 1947 opfandt det berømte slogan ”Diamonds are Forever” har den vestlige verden været topforbrugere af diamanter, som udtryk for den ultimative kærlighedserklæring.

I en artikel, offentliggjort i Forbes tidligere i år (Februar), hævdes det at diamantdetailhandelen vil stige med langt over 18% i 2013. Kina og Indien bidrager begge flittigt til en sådan stigning, og med en årlig omsætning på mere end 9 milliarder dollars er Kina i øjeblikket det næststørste diamantmarked i verden, mens Indiens årlige omsætning er på 8,5 milliarder dollars. Begge lande køber flere diamantsmykker end Japan, hele Europa og Mellemøsten tilsammen. Til sammenligning  anslås USA’s diamantomsætning til 27 milliarder dollars om året.

I de senere år er det velhavende forbrugere fra markeder, som Kina, Japan og Indien, der fremstår som de vigtigste drivkræfter bag diamantefterspørgslen. Vores brødre og søstre fra disse lande er nemlig begyndt at adoptere nogle af vore vestlige traditioner, hvor det er kutyme at give et diamantsmykke.  Mærkedage som forlovelser, bryllupper og nu og så Valentins Dag fejres og markeres nu, oftere end nogen sinde før, med en diamant.

I en rapport fra Rare Investments konstateres det, at der allerede er en præcedens for disse mærkedage, og at det forventes at fortsætte. I 1940 modtog kun 10% af brude i USA en diamantring, mens i 1990 var antallet steget til 80%. I Japan steg forbruget af diamantringe i forbindelse med bryllupper fra 6% til 80 % over en periode på 30 år.

Bain Insights (Februar 2013) forudsiger en lys fremtid for diamantindustrien. De forventer en gennemsnitlig årlig stigning på rå diamanter på 5,9% frem til 2020. Kina og Indien forudsiges at stå for halvdelen af dette forbrug, mens de tilsammen vil overhale USA, som den nuværende suverænt største diamantforbruger. Udbuddet af diamanter skønner Bain Insights til at stige årligt med 2,5%, hvilket indikerer, at priserne i flere år fremover vil forblive styrkede. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk